Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Κόρτο Μαλτέζε - Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου [Παρουσίαση]

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής


Έφτασε! Οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως του Λεωκράτη Ανεμοδουρά συνεχίζουν να εκπλήζουν με τις νέες συνεργασίες τους, αλλά και με τους ήρωες που εκδίδουν, και ο Κόρτο Μαλτέζε δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά από την "Μαμούθ Comix" (με πιο πρόσφατη το "Τα Νεανικά Χρόνια") και από το πιο πρόσφατο (και από τον Μικρό Ήρωα ξανά) "Εκουατόρια", επέστρεψε ο ονειροπόλος μας Μαλτέζος, υπό την έκδοση του Έθνους , για άλλα 13 άλμπουμ, με το 1ο να κυκλοφορεί σήμερα, Κυριακή 15 Απριλίου. Τα πρώτα 2 άλμπουμ αποτελούνται από το άλμπουμ "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου", που είναι και το θέμα της παρουσίασής μας. 

Δεν θα κάνω κριτική στο Α' μέρος, καθώς θα κάνω όταν ολοκληρωθεί η ιστορία στο επόμενο τεύχος (#2, 22/4). Σήμερα, απλά θα παρουσιάσω την περιεχόμενη ιστορία.
Μετά την τελευταία ιστορία που έγραψε και σχεδίασε ο Hugo Pratt, το "" (αλλιώς γνωστή ως "Mu, La Citta Eterna") - εκδόθηκε από την Μαμούθ Comix το 2001 υπό τον τίτλο "Μου" - δημοσίευθηκε στη Γαλλία στο μηνιαίο Corto τον Νοέμβριο του 1989, στο τεύχος #22, ο Pratt σε συνέντευξη εκμηστηρέυτηκε, πως επιτρέπει τη δημιουργία νέων ιστοριών, και πως είναι ανοιχτός σε ιδέες. 20 χρόνια λοιπόν μετά τον θάνατό του το 1995, η Casterman έπραξε το αδύνατο, να εκδόσει μία νέα ιστορία του Μαλτέζε, εξίσου καλή με του Pratt. 
Ας πάμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2013 η Ιταλική Casterman πήρε τα εκδοτικά δικαιώματα του Corto Maltese, και προσέλαβε τον σεναριογράφο Juan Diaz Canales (όπου ήταν ιδέα δικιά του και του Luca Romani κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ Λούκα) και τον σχεδιαστή Ruben Péllejero (και οι 2 Ισπανοί σε καταγωγή). Μετά από αναμονή 2 ετών, στις 30 Σεπτέμβριου του 2015 εκδόθηκε σε 4 χώρες ταυτόχρονα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) η 30η ιστορία και το 13ο άλμπουμ (όπως αναγραφόταν στη ράχη της γαλλικής έκδοσης) του ήρωα (αλλά το 1ο χωρίς την υπογραφή του Pratt), "Sotto il sole di mezzanotte". 

Το νέο άλμπουμ, 88 σελίδων, απέσπασε θετικές κριτικές, αλλά και πούλησε πάνω από 250.000 αντίτυπα, κάνοντας την επιστροφή του ήρωα, πιο δυνατη από ποτέ! Η επιτυχία του επέφερε και συνέχεια (το "Εκουατόρια" το 2017) . 

Η ιστορία του νέου άλμπουμ διαδραματίζεται το 1915, στην Βόρεια Αμερική με εμφάνιση του Τζακ Λόντον αλλά και του Ρας (χαρακτήρας που έκανε το ντεμπούτο το στο "En Siberie", στα ελληνικά "Η Κρυφή Αυλή του Μυστηρίου", κυκλοφόρησε από την Μαμούθ Comix το 1987). Χρονολογικά τοποθετείται ως η 4η ιστορία του Κόρτο. 

Στην Ελλάδα το άλμπουμ "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" κυκλοφόρησε στα Κόρτο Μαλτέζε από τον Μικρό Ήρωα και το Έθνος, σε 2 μέρη, στις 15 και 22 Απριλίου του 2018. Το 2ο εξώφυλλο για την ελληνική έκδοση πάρθηκε από την Γερμανική έκδοση.

Σύνοψη: 1915. Ο Κόρτο Μαλτέζε διασχίζει τις απέραντες παγωμένες εκτάσεις του Μεγάλου Βορρά, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μαζί του φέρνει ένα μήνυμα του φίλου του Τζακ Λόντον, για έναν έρωτα της νιότης του. Σε αντάλλαγμα, ο συγγραφέας υπόσχεται στον Κόρτο μία καινούρια περιπέτεια... και έναν μεγάλο θησαυρό!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΟΡΤΟ ΜΑΛΤΕΖΕ - ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ

Σενάριο: J. D. Canales
Σχέδιο & Χρώμα: R. Pellejero
Αφιέρωματα: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Σελίδες: 78
Σχήμα: 21×28
Τιμή: €5,90 (το κάθε άλμπουμ ξεχωριστά)
Χρώμα: έγχρωμο
Ημερομηνία έκδοσης: 15/4/2018, 22/4/2018 (ως ένθετο στην εφημερίδα το Έθνος)
Συντελεστές: Λεωκράτης Ανεμοδουράς (υπεύθυνος), Κωνσταντίνα Φατούρου (μετάφραση), Λευτέρης Ταρλαντέζος (επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (graphic design - layout), Γιάννης Μπεβεράτος (lettering)
Πρωτότυπη Έκδοση: "Sous le soleil de minuit", Casterman, 9/2015
Εξώφυλλο: R. Pellejero

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!