Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

8 Κόμικς Ήρωες που Πρέπει να Δούμε σε Έκδοση Άλμπουμ!

(του Ίωνα Αγγελή)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως έχουν μεγάλη ιστορία με τις εφημερίδες. Συγκεκριμένα, αν δεν ήταν εκείνες, δεν θα είχαν εκδοθεί στα περίπτερα (έπειτα) οι εκδόσεις «Νέος Μικρός Ήρως» (2013-2016) και «Νέος Μπλεκ» (2014-σήμερα). Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις έχουν συνεργαστεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (Νέος Μικρός Ήρως, 2013), τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (Νέος Μικρός Ήρως, Νέος Μπλεκ, Μπλεκ Ειδική Έκδοση, Ζαγκόρ Ειδική Έκδοση, Μικρός Ήρως Ειδική Έκδοση, Μίστερ Νο Ειδική Έκδοση, Tarzan, Μαρκ, 2014-2017) , Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Μπλεκ: Σιμπύλ & Βανέσσα, Μικρός Ήρως: Οι Επαναστάτες των Νησιών, 2015), ΤΟ ΕΘΝΟΣ (Έρικ Καστέλ, 2017-18), ΤΑ ΝΕΑ (Roy of the Rovers, 2018). 

Γιατί όμως εκδίδονται και μέσω εφημερίδας κόμικς; Η απάντηση είναι πως με τέτοιες εκδόσεις επιτυγχάνεται διαφήμιση των εκδόσεων, μεγαλύτερα έσοδα (τα έξοδα είναι της εφημερίδας) καθώς καλύτερη και μεγαλύτερη (σε όγκο) απόδοση ηρώων και ιστοριών που χρειάζονται δική τους έκδοση (καθώς το περίπτερο δεν πουλάει).
Να ενημερώσουμε πως το άρθρο δεν μιλάει αναγκαστικά για εκδόσεις μόνο μέσω εφημερίδας, αλλά και για διανομή μέσω βιβλιοπωλείου. Τα στοιχεία τα μαζέψαμε από προσωπική γνώμη, διάφορες επαφές αλλά και από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο facebook (προφίλ: Ionas Aggelis).
Η κάθε πρόταση θα ακολουθείτε από δύο ερωτήσεις (και τις αντίστοιχες απαντήσεις): «Γιατί να εκδοθεί;» & «Τι να περιέχει;».

Ας περάσουμε στις προτάσεις:


1. ΚΟΡΤΟ ΜΑΛΤΕΖΕ

Γιατί να εκδοθεί: Ένας από τους πιο σημαντικούς ήρωες στην ιστορία των κόμικς, εγχώρια και εξωτερικού, με τον ήρωα να εκδόθηκε και πρόσφατα από τον Μικρό Ήρωα στο άλμπουμ «Εκουατόρια». Με πολλές ιστορίες διαθέσιμες και με χιλιάδες Έλληνες φανς του μεγαλείου του Hugo Pratt, νομίζω πως δεν τίθεται καν ερώτημα ενώ η απάντηση είναι προφανής. Με την επιτυχία του Έρικ Καστέλ δίνετε η ευκαιρία να δοθεί μία άξια έκδοση του αγαπημένου μας Μαλτέζου, έγχρωμα και με… πολυτέλεια!
Τι να περιέχει: Δύο ιδέες υπάρχουν. Μία είναι να βγει όλο το έργο του Pratt με νέο lettering και χρωματισμό (σαν αυτό της έκδοσης της IDW ή της Casterman). Αν όχι όλο (ώστε να μην κοπούν μερικές «μεγάλες» ιστορίες) τουλάχιστον οι ιστορίες από το Pif Gadget (21 ιστορίες των 20 σελίδων) που εκδόθηκαν στα Ελληνικά άλμπουμ #2-6 και στα Γαλλικά #2-5. Η άλλη είναι να δούμε στο βιβλιοπωλείο το αδημοσίευτο άλμπουμ «Under The Midnight Sun» (Casterman, 2015) των J. D. Canales και R. Pellejero.
[Τελικά ο Μαλτέζος επιστρέφει στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ! Τα πάντα σχετικά με την νέας έκδοσή του στο σχετικό άρθρο εδώ]


2. ΣΤΟΡΜ

Γιατί: Από τριάδα της Star Comics (αλλιώς Χαρλένικ Ελλάς), που αποτελείται από το Έρικ Καστέλ, το Camelot 3000 και το Storm, ο πιο δημοφιλής είναι δίχως αμφιβολία ο Στορμ (ο Έρικ Καστέλ απέκτησε μεγαλύτερη φήμη στο Μπλεκ Νέας Περιόδου). Φιλοξενήθηκε και για ένα διάστημα στο Μπλεκ Νέας Περιόδου, το οποίο βοήθησε ακόμα περισσότερο στην αναγνωρισημότητά του. Πλέον είναι το ίδιο άκρως συλλεκτικός με τον Καστέλ και από τους σημαντικότερους Ελληνικούς τίτλους στην ιστορία των κόμικς. Ένα ακόμα λόγος είναι ότι η ιστορία του έμεινε ατελείωτη (από τα 22 άλμπουμ, 12 έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα) και, επιπλέον, έχει πάνω από 25 χρόνια να εκδοθεί στην Ελλάδα. Το είδος της επιστημονικής φαντασίας είναι κάτι που αρέσει πάρα πολύ κιόλας στη σημερινή εποχή, με αυτό να είναι ένα ακόμα καλό επιχείρημα. Σε σενάριο και σχέδιο του Don Lawrence, νομίζω πως πρέπει να είναι ο αμέσως επόμενος ήρωας μετά τον Καστέλ.
Τι να περιέχει: Ο ήρωας στο εξωτερικό εκδίδει ακόμα νέες ιστορίες, από άλλους δημιουργούς. Η πιο σωστή κίνηση κατά τη γνώμη μου θα ήταν να εκδοθεί το έργο του δημιοργού Don Lawrence. Πριν το θάνατό του το 2003, είχε σχεδιάσει (και μερικά είχε γράψει) 22 άλμπουμ του Στορμ, ανάμεσα στα έτη 1978 με 2001. Τα 22 αυτά άλμπουμ λαμβάνουν τόπο στα χρονικά του “Βυθισμένου Κόσμου” (#1-9) και της “Παντάρβε” (#10-29). Υπάρχει ακόμα μία ιστορία, προσχέδιο του Στορμ, με το όνομα “Λοχαγός Κρεγκ – Φυλακισμένοι στο Χρόνο” (Commandant Grek - Gevangenen van de tijd, 1976), όπου θα μπορούσε να εκδοθεί όπως έγινε με το τεύχος #0 του Καστέλ. Βέβαια μπορεί και να εκδοθούν τα υπόλοιπα 7 άλμπουμ των νέων δημιουργών του Στορμ (2007-2015).


3. TARZAN

Γιατί: Ο πιο γηραιός ήρωας κόμικ, με αμέτρητες καλές ιστορίες, είναι πιστεύω σίγουρο ότι πρέπει να μπει σε έκδοση πολυτελείας. Όπως έχω ξαναπεί, στο Μπλεκ χαραμίζεται απόλυτα. Ένα τόσο μεγάλο όνομα δεν μπορεί να μην το διαχειριστείς σωστά. Πως ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο δεν μπορώ να καταλάβω! Με τα παραπάνω νομίζω πως απάντησα στο ερώτημα.
Τι να περιέχει: Η έκδοση του Ταρζάν θα πρέπει να είναι “εκδόσεις”. Το σωστό είναι να εκδοθούν ξεχωριστά τα έργα του κάθε σχεδιαστή, δηλαδή μία φορά να βγει το έργο του Russ Manning, μία άλλη του Joe Kubert, μία άλλη του Burne Hogarth κλπ. Του Manning εγώ θα διάλεγα πρώτη, καθώς είναι γνωστός ως ο καλύτερος δημιουργός Ταρζάν, αλλά και επειδή σε σελίδες είναι ο πιο προσβάσιμος από τους υπόλοιπους. Σε 48 σελίδες το άλμπουμ μας βγάζει 6 τεύχη συνολικά. Έπειτα θα ήθελα όλο το έργο του Kubert, και για να γίνει σωστά πρέπει να κάνουμε πως η ένταξή του στο Μπλεκ και η έκδοση του Ελεύθερου Τύπου δεν έγιναν ποτέ. Μία πλήρη επανέκδοση των ιστοριών πρέπει να γίνει. Θα ήθελα να δούμε και λίγο Foster και Hogarth (αλλά και άλλων δημιουργών μεταγενέστερα).


4. DIABOLIK

Γιατί: Ο Ντιαμπολίκ μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει και πολύ μεγάλη εκδοτική ιστορία, αλλά πέρα από το γεγονός πως μετά τον Τεξ είναι ο εθνικός ήρωας της Ιταλίας, κατατάσσεται στην κατηγορία των «αντιηρώων», μία κατηγορία γοητευτική για κάθε κόμικς-αναγνώστη! Ο Ντιαμπολίκ είναι πασίγνωστος ήρωας κόμικς, με διάφορες εκδόσεις παγκοσμίως. Είναι η κατάλληλη επιλογή, επειδή οι Έλληνες αναγνώστες χρειάζονται να γνωρίσουν καλύτερα, το πρόσωπο σε διάφορα μπλουζάκια καλύτερα!
Τι να περιέχει: Υπάρχουν 2 επιλογές. Μία είναι να μπουν οι παλιές και η άλλη να μπουν οι νέες δημιουργίες. Εγώ προσωπικά θα ήθελα τις νέες, αλλά επειδή είναι ασπρόμαυρες, θα καταλάβαινα αν έπαιρναν τις παλιές μέσα από την έκδοση της Republica «Diabolik Collezione Storica A Colori» (η ίδια έκδοση είχε φιλοξενήσει και τους Ζαγκόρ, Τεξ, Μάρτιν Μίστερι και Ντύλαν Ντογκ). Όλες οι ιστορίες είναι των 120 σελίδων (με εξαίρεση μερικών νέων που είναι 32). Άρα μία έκδοση σε μεγάλο σχήμα (21×28 ή 17×24), πολυτελές χαρτί και στις 48/64 σελίδες θα είναι το καλύτερο.


5. ΛΟΧΑΓΟΣ ΜΑΡΚ

Γιατί: Η τριάδα Μπλεκ – Όμπραξ – Ζαγκόρ θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή του Μαρκ! Με 10 αδημοσίευτες ιστορίες και 3 ιστορίες να μην εκδόθηκαν στην Περιπέτεια (εκδόθηκαν στο Όμπραξ και στο Νέος Μπλεκ) όπως και με 7 short περιπέτειές του να μην έχουν εκδοθεί σε μορφή άλμπουμ (Νέος Μπλεκ #7-13), υπάρχει ένας μεγάλος λόγος να εκδοθεί. Ο πιο αγαπητός νοσταλγικός ήρωας κόμικς είναι αδιαμφισβήτητα ο Μαρκ με τους «Λύκους» του Οντάριο! Μετά το Μίκυ Μάους και το Μπλεκ είναι το πιο πετυχημένο και μακροβίοτο εβδομαδιαίο κόμικς της Ελλάδος. Το story είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, με τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, Αμερικανοί εναντίον Άγγλοι!
Τι να περιέχει: Όπως αναφέραμε παραπάνω, το σωστό θα ήταν να εκδοθούν οι λοιπές αδημοσίευτες ιστορίες και τις ιστορίες που δεν έχουν εκδοθεί σε μορφή άλμπουμ. Μετά από αυτό μία επανέκδοσή όλων των περιπετειών με ιταλική αρίθμηση θα ήταν υπέροχο!


6. ΖΑΓΚΟΡ

Γιατί: Μπορεί να έχει δικιά του έκδοση στα περίπτερα (Εκδόσεις Μικρός Ήρως, 2016) αλλά ο συγκεκριμένος ήρωας έχει πάρα πολλές καλές ιστορίες με μόνο μειονέκτημα, ότι είναι τεράστιες! 200, 300 και 400 σελίδες είναι οι περισσότερες. Έπειτα, είναι ωραίος τρόπος να διαφημιστεί και η έκδοση περιπτέρου. Των Guido Nollita και Gallieno Ferri. Από την μεριά των Ελλήνων φανς θα είναι ότι καλύτερο!
Τι να περιέχει: Προσωπικά, θα ήθελα να μπουν κάτι σαν «Best of», με τις καλύτερες περιπέτειές του στα ‘70ς, όλες σε σενάριο Guido Nollita. Ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί στο Ζαγκόρ του Ανεμοδουρά (1970), αλλά και από τα Μεγάλος Μπλεκ, Ζαγκόρ του Παπαχρυσάνθου. Για να γίνω πιο σαφής, από τα ιταλικά νούμερα 85-125. Με 96 σελίδες τουλάχιστον, και με σχήμα 17×24 και σε χαρτί βιβλιοπωλείου (σαν τις εκδόσεις της Jemma).


7. BLACKSAD

Γιατί: Μία από τις πιο αγαπημένες εκδόσεις κόμικς που έχουν περάσει στην Ελλάδα, είναι αδιαμφισβήτητα μία πολύ καλή ευκαιρία για να επανεκδοθεί στην Ελλάδα! Ο επονομαζόμενος Blacksad κυκλοφόρησε ως ένθετο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στο περιοδικό "9" (2002-2009). Έπειτα κυκλοφόρησε αυτόνομο με 3 άλμπουμ των 48 και 56 σελίδων, τα έτη 2003, 2007 και 2009. Δημιουργία του Juan Diaz Canales (Κόρτο Μαλτέζε: Εκουατόρια, 2017). Έχει πολύ καλές κριτικές,  με τα άλμπουμ της Ελευθεροτυπίας να έχουν εξαντληθεί και με 2 αδημοσίευτα άλμπουμ διαθέσιμα, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τις εκδόσεις Μικρός Ήρως να μας δώσουν ένα ποιοτικό κόμικς!
Τι να περιέχει: Να γίνει επανέκδοση των 3 πρώτων άλμπουμ με νέο lettering και νέα μετάφραση. Μετά να εκδοθούν τα 2 αδημοσίευτα ("A Silent Hell" & "Amarillo"). 


8. ΝΤΥΛΑΝ ΝΤΟΓΚ

Γιατί: Ο Ντύλαν Ντογκ έχει μεγάλη ιστορία στον Ελληνικό εκδοτικό χώρο. Το '90 εκδόθηκε από την Μαμούθ Comix για 8 τεύχη. Έπειτα η Jemma τον κυκλοφόρησε στο άλμπουμ Dylan Dog & Dampyr για 7 βιβλία από το 2007 έως το 2013. Η εκδοτική Μικρός Ήρως πήρε δικαιώματα και τον έβαλε ως έναν από τους 3 βασικούς ήρωες του περιοδικού "Μίστερ Νο και οι... άλλοι" το οποίο ολοκληρώθηκε στα 24 τεύχη, τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο ήρωας πλεόν φιλοξενείτε μηνιαία στο περιοδικό "Νέος Μπλεκ" με μικρές ιστορίες, έκτασης 32 σελίδων. Ήρθε η ώρα λοιπόν να εκδοθεί και αυτόνομα! Το καλύτερο κόμικ του οίκου Bonelli, πρέπει να εκδοθεί άξια της μορφής του!
Τι να περιέχει: Προσωπικά μιλώντας θα ήθελα να έμπαιναν οι καλύτερες ιστορίες, πάντα σε σενάριο Tiziano Sclavi (δημιουργός του κόμικ). Αδημοσίευτες και μη. Τέλος, να είναι από την τακτική σειρά.

Οχτώ επιλογές που πιστεύω θα έκαναν μεγάλη επιτυχία! Αναμένουμε...