Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Έρικ Καστέλ Νο16 - Ο Έρικ Καστέλ Διηγείται... Εμπρός, Κόκκινοι Διάβολοι! [Παρουσίαση/Κριτική]

Του Ίωνα Αγγελή...

Ποτέ η μαγεία του ποδοσφαίρου δεν συνδυάστηκε τόσο επιτυχημένα με το ποδόσφαιρο! Ποτέ ένας χάρτινος ήρωας δεν χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες μεταγραφές ενός συλλόγου! Ο Βέλγος δεξιοτέχνης εξτρέμ με το νούμερο 7 είναι και πάλι κοντά μας στο καλύτερο ποδοσφαιρικό κόμικς του κόσμου. Το 16ο και τελευταίο της τακτικής σειράς Έρικ Καστέλ έφτασε με το ΈΘΝΟΣ Της Κυριακής, σήμερα Κυριακή Των Βαΐων, με τον τίτλο "Ο Έρικ Καστέλ Διηγείται... Εμπρός, Κόκκινοι Διάβολοι!". Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που εκδίδεται σε μορφή άλμπουμ οι 3 αυτές ιστορίες, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τα κόμικς!

ΣΥΝΟΨΗ: "Εμπρός, Κόκκινοι Διάβολοι!" - Ο Καστέλ αφηγείται στον Παμπλίτο και στον αθλητικογράφο Ζαν Ντιρό, τους 8 προκριματικούς αγώνες της Εθνικής Βελγίου για τα τελικά του Μουντιάλ του '82! 
"Οι Παμπλίτος ως προπονητές" - Οι Παμπλίτος αναλαμβάνουν χρέη... προπονητή για την Μπάρτσα και ο Καστέλ γίνεται τερματοφύλακας για ένα ημίχρονο! 
"Ο μυστηριώδης καλεσμένος" - Ο Έρικ παίρνει μία πρόσκληση από την Κατρίν να παρουσιαστεί σε μία ξεχωριστή εκπομπή! 

[Αν δεν έχεις διαβάσει το #16, σου προτείνω να το διαβάσεις πρώτα, και μετά το άρθρο]

Η ιστορία "Εμπρός, Κόκκινοι Διάβολοι!" είναι μία μεγάλη έκπληξη, καθώς μπορώ να πω πως ήταν άψογη. Πολύ καλό σενάριο, που σε έκανε να νοιαστείς για  την Βέλγικη ομάδα! Πολύ όμορφα σχέδια και ο χρωματισμός ήταν απόλαυση. Μία παρατήρηση, θα έπρεπε προτού αρχίσει η ιστορία να μας προειδοπειήση πως θα είχε "τοποθέτηση προϊόντος" (η σκηνή με την Coca Cola).  

"Οι Παμπλίτος Ως Προπονητές" είναι μεν μία διασκεδαστική ιστορία, αλλά ως εκεί! Η αλήθεια είναι πως δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, αλλά η απόφαση να βάλουν τον Έρικ τερματοφύλακα ήταν η χειρότερη ιδέα και πολύ αφελής. Επίσης, το σχέδιο καλό αλλά το χρώμα θέλει δουλίτσα... Θέλω να προθέσω πως πολύ χαίρομαι που ο προηγούμενος κόουτς επέστρεψε (ποτέ δεν ένιωσα τον Άγγλο).


"Ο Μυστηριώδης Καλεσμένος" είναι μία αρκετά διασκεδαστική ιστορία ξανά και το "break-the-fourth-wall" της ιστορίας ήταν πανέξυπνο! Λίγο αφελής ξανά αλλά πόσα να περιμένεις από 3 σελίδες ιστορία!

Το αφιέρωμα του Ελευθέριου Βασιλείου Ταρλαντέζου (full name του Λευτέρη Ταρλαντέζου) εξαίρετο, ξανά, και νομίζω πως μετά από αυτό το αφιέρωμα το σωστό θα ήταν να εκδοθεί με εφημερίδα μία έκδοση σαν το "Γκολ" με διάφορες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Τα κόμικ που θα ήθελα να δω οπωσδήποτε μετά από το αφιέρωμα είναι το "Κούτσα-Κούτσα Προς Τη Δόξα" (Limp Along Leslie, 1951 & 1981) του Neville Wilson και το "Σταρκ, ο Μισθοφόρος Ποδοσφαιριστής" (Stark - Footballer of the Future, 1978) του Barrie Mitchell. Ανυπομονώ για το γ' μέρος στο #0.


Το κόμικ-άλμπουμ "Ο Έρικ Καστέλ Αφηγείται... Εμπρός, Κόκκινοι Διάβολοι", σε σενάριο και σχέδια Raymond Reding, περιέχει 3 ιστορίες. Η ομώνυμη ιστορία δημοσιεύθηκε στη Γαλλία προς τιμήν της διάκρισης του Βελγίου στο Μουντιάλ του 1982, στο άλμπουμ "Eric Castel Raconte... Allez Les Diables Rogues" τον Ιανουάριο του 1982. Δημοσιεύθηκε και στην Ισπανία. "Οι Παμπλίτος Ως Προπονητές" δημοσιεύθηκε στην Γερμανία στο Zack Parade #37, τον Μάρτιο του 1980. "Ο Μυστηριώδης Καλεσμένος" δημοσιεύθηκε στην Ολλανδία στο WHAM! Special τον Σεπτέμβριο του 1979. Δημοσιεύθηκε και στη Γερμανία στο Die Sprechblase #224, τον Μάιο του 2012. Και οι 3 αδημοσίευτες, στην Ελλάδα, ιστορίες.

Ας περάσουμε στις πληροφορίες τώρα: 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 52
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Τιμή: €4,90
Σενάριο - Σχέδιο: Raymond Reding
Colorist: Françoise Hugues
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση - Επιμέλεια/Διόρθωση Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου
Layout - Graphic Design: Μαρίνα Πάνου
Lettering: Γιάννης Μπεβεράτος
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Τίτλος Εικονογραφημένης Ιστορίας:  "Ο Έρικ Καστέλ Διηγείται... Εμπρός, Κόκκινοι Διάβολοι!" (32 σελίδες), "Οι Παμπλίτος Ως Προπονητές" (8 σελίδες), "Ο Μυστηριώδης Καλεσμένος" (3 σελίδες)
Τίτλος Αφιερώματος: "Τα Καλύτερα Ποδοσφαιρικά Κόμικς Μέρος Β" (4 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Eric Castel Raconte... Alez Les Diables Rogues (1/1982), Die Pablitos als Trainer (Zack Parade #37, 6/3/1980), Der Geheimnisvolle Gast (WHAM! Special, 9/1979 & Die Sprechblase #224, 5/2012)
Πνευματικός Κάτοχος: Dream Team Management SAS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ Ε.Ε.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!