Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Μνήμη «Θάνου Αστρίτη»


Σαν σήμερα πριν από 101 έτη ήρθε στον κόσμο μια προσωπικότητα που έμελλε να  αφήσει το τεράστιο «αχνάρι» της στην ελληνική δημοσιογραφία, αλλά (κυρίως) στην εγχώρια παραγωγή εικονογραφημένων εκδόσεων. Στις 22 Μαΐου του 1917 γεννήθηκε στην Αθήνα -με καταγωγή από τη Μάνη- ο σπουδαίος συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς (στο στιγμιότυπο με τα δυο του εγγόνια, Ναταλία και Λεωκράτη, ο οποίος μάλιστα γεννήθηκε την ίδια ημερομηνία με τον παππού του, 62 χρόνια αργότερα). Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ έμαθε τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά). Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην Ε.ΠΟ.Ν.

Είχε «δάσκαλο» στο ξεκίνημά του τον Απόστολο Μαγγανάρη (1904-1990), ιδρυτή της θρυλικής «Μάσκας» κοντά στον οποίο θήτευσε πριν ανοίξει τα δικά του «φτερά». Οι δημιουργίες του σημάδεψαν τη νεολαία της πρώτης μεταπολεμικής γενεάς, μέχρι σήμερα που οι πρώτοι του αναγνώστες βαδίζουν στην 6η – 8η δεκαετία της ζωής τους! Η «κορωνίδα» του υπήρξε ο «Μικρός Ήρως» Γιώργος Θαλάσσης (1953 – 1968) σε σχέδια του Βύρωνα Απτόσογλου (1923-1990), ενώ άλλο αξιόλογο έργο του ήταν «Ο Υπεράνθρωπος» (πάλι με σχεδιαστή το «Byron») όπως φυσικά και οι «μετεγγραφές» διάσημων χαρακτήρων κόμικς από το εξωτερικό («Κάπτεν Μίκι», «Μπλεκ», «Ρίνγκο», «Ζαγκόρ», «Λοχαγός Μαρκ», «Όμπραξ», «Μίστερ ΝΟ» κλπ)
Τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της κουλτούρας των νεαρών αναγνωστών και παρασημοφορήθηκε λίγο πριν το τέλος της ζωής του από το Δήμο Αθηναίων. Έφυγε από κοντά μας σε ηλικία σχεδόν 83 ετών, στις 6 Μαΐου του 2000.
  • Την εκδοτική του δραστηριότητα συνέχισαν με επιτυχία αρχικά ο γιος και η νύφη του Γιώργος και Κατερίνα Ρωσσίου-Ανεμοδουρά (εκδόσεις "Περιοδικός Τύπος") και στη συνέχεια -εδώ και λίγα χρόνια- ο εγγονός του Λεωκράτης Ανεμοδουράς (εκδόσεις "Μικρός Ήρως").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου