Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

10 Αδημοσίευτες Ιστορίες Που Πρέπει Να Δούμε Στο Νέος Μπλεκ

Πριν ένα μήνα έκανα μία λίστα με τις 10 Αδημοσίευτες Ιστορίες Που Πρέπει Να Δούμε Στο Ζαγκόρ η οποία και πήρε μεγάλη δημοτικότητα όπως και θετική αντίδραση, οπότε επέλεξα να συνεχίσω, αυτή τη φορά όμως με τον Μπλεκ, και συγκεκριμένα την έκδοση Νέος Μπλεκ. Η παρακάτω λίστα επιλέχθηκε από προσωπικής άποψης, όπως και από στοιχεία Ιταλικών και άλλων χωρών ιστοσελίδων. Οι ιστορίες αφορούν όλους τους ήρωες που περιλαμβάνει το Μπλεκ, τον Tarzan, τον Dylan Dog, τον Ρίνγκο και, φυσικά, τον κεντρικό ήρωα της έκδοσης Μπλεκ! Το Παιδί Πάνθηρας δεν συμπεριλήφθηκε αφού ο ίδιος ο ήρωας είναι μία τεράστια ιστορία. Όλες οι ιστορίες είναι εξαιρετικές και από τις καλύτερες των ηρώων! Ας ξεκινήσουμε:

1. "Πληγωμένη Καρδιά" (Cuore Spezzato)
Ο κυνηγός Μπραντ διηγείται στον Καθγητή και τον Ρόντυ μία περιπέτεια του Μπλεκ, όπου και τον πρωτοσυνάντησε. Η περιπέτεια αυτή μας μιλάει για έναν νεαρό Μπλεκ, που γνωρίζει την ινδιάνα Μικρό Πόδι και ερωτεύονται, και αυτός ο έρωτας θα φέρει και θάνατο μαζί του. 
Μία επική ιστορία Μπλεκ, με εξαιρετικό σενάριο όπως και φανταστικά σχέδια. Γνωστή ως η καλύτερη ιστορία Μπλεκ, είναι μία σκοτεινή περιπέτεια του ήρωα που του δίνει μία νέα προοπτική. Γεμάτο με σκηνές αριστουργηματικές, είναι μία περιπέτεια που πρέπει να μπει άμεσα! 
Το κόμικ 60 σελίδων «Πληγωμένη Καρδιά» δημοσιεύθηκε στο Σέρβικο Velici Blek #78 τον Ιούλιο του 1982 και μετά από την Ιταλική Edizioni If στο Il Grande Blek #130 τον Δεκέμβριο του 2013 (επανεκδόθηκε στο #170 τον Απρίλιο του 2017 αυτή τη φορά σε έγχρωμο). Σενάριο και σχέδια Bane Kerac. 


2. "Ταρζάν Και Το Λιοντάρι-Άνθρωπος" (Tarzan And The Lion-Man)
Ο Ταρζάν μαζί με τον σύντροφό του Jad-Bal-Ja, ανακαλύπτουν πως στη ζούγκλα κατέφθασε μία ομάδα κινηματογραφιστών, με σκοπό να γυρίσουν μία νέα Χολιγουντιανή παραγωγή, φέρνοντας το χάος στη ζούγκλα, με τον Βασιλιά της να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του...
Μία συναρπαστική περιπέτεια και η 6η καλύτερη του ήρωα. Σχέδια και σενάριο τρομερά και απίθανα. Μία ιστορία που πρέπει να μπει οπωσδήποτε! Η συγκεκριμένη περιπέτεια δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα, στο Ταρζάν του Δραγούνη.
Το κόμικ-άλμπουμ 72 σελίδων «Ταρζάν και το Λιοντάρι-Άνθρωπος» δημοσιεύθηκε στα Tarzan DC Comics #231-234 σε συνέχειες, τους μήνες Ιούνιος-Ιανουάριος 1974-1975, και μετά στο άλμπουμ της Dark Horse «Tarzan The Joe Kubert Years Volume 3» (2006). Σενάριο και σχέδια Joe Kubert, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Edgar Rice Burroughs. 


3. "Η Χαμένη Κοιλάδα" (Lost Valley)
Ο Ρίνγκο και η παρέα του αρπάζουν από έναν κακοποιό τα κλοπιμαία, τα οποία και δεν είναι τίποτα άλλο παρά 5000 δολάρια. Η περιπέτεια ξεκινάει με τον χάρτη της "Χαμένης Κοιλάδας"  να βρίσκεται στο επίκεντρο των κακοποιών και με τον Ρίνγκο να προσπαθεί να φτάσει πρώτος στον θησαυρό!
Ξεκαρδιστική, με πολύ δράση και γενικά μία ψυχαγωγική περιπέτεια του ήρωα.

Το κόμικ 96 σελίδων «Χαμένη Κοιλάδα» δημοσιεύθηκε στο επετειακό Il Piccolo Ranger #100, τον Μάρτιο του 1972 και μετά από την εκδοτική Edizioni If στο Il Piccolo Ranger #50 (Μάιος 2016). Σχέδια Francesco Gamba, σενάριο Alessandro Lavezzolo.


4. "Η Ιστορία Του Ντύλαν Ντογκ" (La Storia Di Dylan Dog)
Ο Ντύλαν Ντογκ μπλέκεται σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ζώντας τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του, όλες τις κακές και καλές αναμνήσεις, με σκοπό να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε εναντίον του Xabaras, αιώνιο εχθρό του ερευνητή, και να βρει την αγάπη στο πρόσωπο της νεογέννητης Morgana. 
Η ιστορία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του Ντύλαν, καθώς ξεδιαλύνετε το μυστήριο πίσω από το παρελθόν του. Είναι επίσης η 7η καλύτερη ιστορία του.
Το κόμικ 94 σελίδων "Η Ιστορία Του Ντύλαν Ντογκ" δημοσιεύθηκε στο επετειακό Dylan Dog #100, τον Ιανουάριο του 1995, σε έγχρωμο. Σενάριο Tiziano Sclavi, σχέδια Angelo Stano.


5. "Ο Μπλεκ Στο Λονδίνο" (Blek a Londra) 
Ο Μπλεκ μαζί με τον Καθηγητή και τον Ρόντυ πηγαίνουν στο Λονδίνο!
Μία τρομερή περιπέτεια Μπλεκ από τον εξαιρετικό Jean-Yves Mitton. Αν και έχουν πει πως δεν θα συνεχίσουν με τον Mitton, αυτή η ιστορία νομίζω αξίζει να συμπεριληφθεί στην έκδοση. Είναι μία μεγάλη περιπέτεια Μπλεκ, των 110 σελίδων!
Το κόμικ 110 σελίδων «Ο Μπλεκ Στο Λονδίνο» δημοσιεύθηκε στο γαλλικό Kiwi #253 και #254 σε συνέχειες, τους μήνες Μάιο-Ιούνιο του 1976, και μετά από την Ιταλική Edizioni If στο Il Grande Blek #71 (01/2009). Σενάριο Marcel Navarro, σχέδια Jean-Yves Mitton. 


6. "Φιλονικία Στη Βοστώνη" (Bagarre a Boston)
Ο Μπλεκ και οι κυνηγοί έχουν μία αποστολή: να σώσουν έναν φυλακισμένο αρχηγό της Αμερικανικής Επανάστασης. Αφού τον ελευθερώσουν όμως τους περιμένει μία αποκάλυψη όπως καμία άλλη!
Η ιστορία είναι μία ακόμα εξαιρετική δημιουργία και ίσως η καλύτερη του σχεδιαστή Branco Plavsic. Καλογραμμένο σενάριο και θα άξιζε να συμπεριληφθεί!
Το κόμικ 64 σελίδων «Φιλονικία Στη Βοστώνη» δημοσιεύθηκε στο γαλλικό Kiwi #415 τον Νοέμβριο του 1989 και μετά από την Ιταλική Edizioni If στο Il Grande Blek #118 (12/2012). Σενάριο Svetozar Obradovic, σχέδια Branco Plavsic 


7. "Ταρζάν Ο Τρομερός" (Tarzan The Terrible)
O Tarzan ψάχνει την Τζέιν στα άδυτα της ζούγκλας. Μέχρι να την βρει όμως θα πρέπει να περάσει από πολλές δοκιμασίες!
Μπορεί μεν οι ιστορίες του Kubert να μπαίνουν στο Μπλεκ, αλλά θα ήταν ωραίο να γινόταν και έκτακτες προσθήκες από ιστορίες άλλων δημιουργών (προτιμότερα Russ Manning). Γνωστή ως η καλύτερη ιστορία του Ταρζάν, είναι μία περιπέτεια που κανείς δεν πρέπει να χάσει!
Το κόμικ-άλμπουμ 42 σελίδων «Ταρζάν Ο Τρομερός» δημοσιεύθηκε στα Tarzan #166-167 σε συνέχειες, τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 1967 και μετά στο άλμπουμ της Dark Horse «Tarzan The Untamed» (2002) και στο «Tarzan The Russ Manning Years Volume One» (2012). Σενάριο Gaylord DuBois, σχέδια Russ Manning. 


8. "La Spara di un Ranger" (Μία Λέξη Για Έναν Ρέηντζερ)
Ο Ρίνγκο συνεργάζεται με τον Μπάφαλο Μπιλ, με στόχο να απελευθερώσουν κάποιους αποίκους από τα χέρια της φυλής Comanche με επικεφαλής τους τον Κόκκινο Λύκο!
Μπορεί να είναι μία σχετικά μεγάλη περιπέτεια του ήρωα, αλλά είναι από τις πιο επικές ιστορίες Ρίνγκο και θα άξιζε να εκδοθεί και στην Ελλάδα!
Το κόμικ 124 σελίδων "Μία Λέξη Για Έναν Ρέηντζερ" δημοσιεύθηκε στα Il Piccolo Ranger #94-95 σε συνέχειες, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 1971, και μετά από την Edizioni If στο Il Piccolo Ranger #48 (Μάρτιος 2016). Σενάριο Alessandro Lavezzolo, σχέδια Francesco Gamba. 


9. "Finchè Morte Non Vi Separi" (Μέχρι ο Θάνατος Να Μας Χωρίσει)
Ο έρωτας του Ντύλαν Ντογκ με την πανέμορφη Lilly, στις πεδιάδες της Ιρλανδίας, έιναι ένα ξεχασμένο γεγονός από τον χρόνο, και θα μείνει... αιώνιο;!
Μία ακόμα τρομερή περιπέτεια του Ντύλαν, όπου διαδραματίζεται μία σκοτεινή περιπέτεια του ήρωα, και σίγοθ
Το κόμικ 110 σελίδων "Μέχρι ο Θάνατος να μας χωρίσει" δημοσιεύθηκε στο επετειακό Dylan Dog #121, τον Οκτώβριο του 1996, σε έγχρωμο. Πλοκή Mauro Marcheselli, σενάριο Tiziano Sclavi, σχέδια Bruno Brandivisi. 


10. "Μόνα Λίζα" (Monna Lisa)
Ο Μπλεκ και οι φίλοι του μπλέκονται σε μία περιπέτεια, η οποία θα καθορίσει τον πόλεμο!
Μία πολύ καλή ιστορία Μπλεκ, η οποία και είναι γνωστή ως και μία από τις καλύτερες του ήρωα.
Το κόμικ 75 σελίδων «Μόνα Λίζα» δημοσιεύθηκε στο γαλλικό Kiwi #281, τον Σεπτέμβριο του 1978 και μετά από την Ιταλική Edizioni If στο Il Grande Blek #78 (08/2009). Σενάριο και σχέδια Ciro Tota. 

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ζαγκόρ #9: Το παρελθόν του Ζαγκόρ και του Μίστερ Νο αποκαλύπτεται!

Το παρελθόν του Ζαγκόρ και του Μίστερ Νο αποκαλύπτεται στις δύο συγκλονιστικές περιπέτειες, «Ο Ζαγκόρ Διηγείται…» και «Ένας Νέαρος Αμερικανός» αντίστοιχα, που περιλαμβάνονται στο 9ο τεύχος Ζαγκόρ, που κυκλοφορεί σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου! Το τεύχος συνεχίζει την ανανέωση αυτή του περιοδικού Ζαγκόρ, με την τριάδα Ζαγκόρ-Μίστερ Νο-Τεξ να συνεχίζουν ακάθεκτοι με νέες περιπέτειες. Μία παρένθεση, και οι δύο ιστορίες των Ζαγκόρ και Μίστερ Νο τις είχα προτείνει στο 10 Ιστορίες Που Πρέπει Να Δούμε Στο Ζαγκόρ. Ας περάσουμε όμως αναλυτικά στα περιεχόμενα του τεύχους:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο: Guido Nollita (Ο Ζαγκόρ Διηγείται…), Michele Masiero (Ένας Νεαρός Αμερικανός), Mauro Boselli (Οι Δαίμονες Του Βορρά).
Σχέδια: Gallieno Ferri (Ο Ζαγκόρ Διηγείται…), Fabio Valdambrini (Ένας Νεαρός Αμερικανός), Giovanni Ticci (Οι Δαίμονες Του Βορρά).
Χρώματα: Γιάννης Μπεβεράτος, GFB Comics
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση Πρωτότυπου Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου
Επιμέλεια Κειμένου: Φωτεινή Πούλη
Graphic Design – Layout: Μαρίνα Πάνου, Ρόζα Φατσέα
Lettering: Γιάννης Μπεβεράτος
Συγγραφή/Επιμέλεια Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Εξώφυλλο: Gallieno Ferri

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Ο Ζαγκόρ Διηγείται… Μέρος Α» (81 σελίδες)
Ο Ζαγκόρ διηγείται στον Τσίκο το παρελθόν του, αφού εκείνος βρήκε ένα πορτραιτό με τους γονείς του. Όλα ξεκινούν όταν ο Πάτρικ Ουίλντινγκ χάνει τους γονείς του μετά από μία επίθεση στο σπίτι του από τους ινδιάνους Αμπενάκι με αρχηγό τον λευκό και μοχθηρό Σολωμών Κίνσκυ…
Το κόμικ 162-σελίδων  «Ο Ζαγκόρ Διηγείται…» με τον πρωτότυπο τίτλο «Zagor Racconta…» δημοσιεύθηκε στα Collana Lampo #62-67, το 1961, μετά στο Zenith Gigante Zagor #55-56 τους μήνες Ιανουάριο και Μάιο του 1970, στο Tutto Zagor #55-56 το 1992, στο Zagor Collezione Storica a Colori #24 στις 26/07/2012 και τέλος στο άλμπουμ Zagor: Il Re Di Darkwood τον Φεβρουάριο του 2016. Σενάριο Guido Nollita, σχέδια Gallieno Ferri.
«Ένας Νεαρός Αμερικανός Μέρος Α» (47 σελίδες)
Νέα Υόρκη, τέλη ’30. Ο Τζέρυ Ντρέηκ είναι ένα 16-χρονο νεαρό παιδί. Όταν ο πατέρας του καταδικάζεται στη φυλακή για φόνο, εκείνος πηδάει πάνω σε ένα τρένο και η περιπέτεια ξεκινά!
Το κόμικ 128-σελίδων «Ένας Νεαρός Αμερικανός» με πρωτότυπο τίτλο «Un Giovane Americano» δημοσιεύθηκε στο Mister No Speciale #13, τον Απρίλιο του 1999, και έπειτα στο Mister No: La Giovinezza τον Μάρτιο του 2018. Σενάριο Michele Masiero με σχέδια Fabio Valdambrini.
«Οι Δαίμονες Του Βορρά Μέρος Γ» (30 σελίδες)
Ο Τεξ βάζει σε εφαρμογή ένα τολμηρό σχέδιο πογ μπορεί να φέρει ή την νίκη ή τον θάνατο!
Το κόμικ 110-σελίδων «Οι Δαίμονες Του Βορρά» με πρωτότυπο τίτλο «Il Demoni Del Nord» δημοσιεύθηκε στο Tex #600, στις 25/01/2014, σε σενάριο Mauro Boselli και σχέδια Giovanni Ticci.

Το τεύχος απλά δεν χάνεται!

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Ιταλικός Ζαγκόρ 2018


Μπορεί ο Zagor στην Ελλάδα να συνεχίζει ακάθεκτος, με το 2018 να περιμένουμε άλλα 11 τεύχη Ζαγκόρ (#9-19), αλλά στην Ιταλία, στη χώρα που γεννήθηκε ο Ζαγκόρ, η εκδοτική του πορεία συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και το 2018 θα ανανεωθεί με πολλές εκπλήξεις:

Α. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝ: Η Ξανθιά, ο Ramath με τον Φίσλεγκ, και δυο άλλοι κλασσικοί εχθροί θα επιστρέψουν από τον Σεπτέμβριο του 2018. Καταρχήν, η Ξανθιά θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο στο Zagor #631, σε σενάριο Zamberleti και σχέδια M. Laurenti. Η πρώτη ιστορία με την Ξανθιά δεν έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα (Zagor #140-141, 152 σελίδες, σενάριο Nollita/Gamba, σχέδια Donatelli/Gamba). Η ιστορία "Il Ritorno del Blondie" κυκλοφορεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο (Zagor #631-633). Η νέα ιστορία με τον Ramath και τον Κάπταιν Φίσλεγκ (στην Ελλάδα διαβάσαμε στα μικρά Ζαγκόρ και στα Νέος Μπλεκ #19-21) ξεκινάει στο Zagor #633 μέχρι και το Zagor #336 (Μάιος-Αύγουστος). Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει μία ιστορία όπου θα δούμε τον Ζαγκόρ αντιμέτωπο με δύο κλασσικούς εχθρούς του, όπου συνωμοτούν εναντίον του, και μένει να δούμε πως θα καταφέρει να προσπεράσει τον κίνδυνο ο Ζαγκόρ στο Zagor #637. Τα εξώφυλλα θα σχεδιάζονται πλέον από τον A. Piccinelli. 

B. ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Τρία Maxi και ένα Speciale θα μας κρατήσουν συντροφιά φέτος, με, αρχικά, τα Maxi να έχουν τρεις αυτόνομες ιστορίες Ζαγκόρ των 320 και 288 σελίδων, με το πρώτο "Terre Fredde" να κυκλοφορεί 20 Ιανουαρίου, πάντα ασπρόμαυρο, σενάριο J. Rauch, σχέδια D. & S. Vitto. Το επόμενο που κυκλοφορεί θα έχει την επιστροφή του εχθρού του Πρίγκιπα Αλέξη (αδημοσίευτη η πρώτη ιστορία του, Zagor #126) και κυκλοφορεί τον Μάιο. Μία ακόμα ιστορία θα βγει τον Σεπτέμβριο και ο Bonelli πρόλαβε τα νέα πως τον Ιανουάριο του 2019 θα έχουμε μία έκδοση σαν αυτή του Σεπτεμβρίου 2017, όπου θα περιέχει 5 48 σελίδων ιστορίες σχετικά με το παρελθόν του ήρωα! Το Speciale που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο θα περιέχει μία 160 σελίδων ιστορία "Le Creature del Buio". 

Γ. ΝΕΕΣ COLOR ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Φέτος, οι Color εκδόσεις θα έχουν δύο εξαιρετικές ιστορίες! Μία με μία νέα περιπέτεια με τον Περιπατητή Φίτζυ, ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ζωή του ήρωα αφού είναι εκείνος που τον μεγάλωσε. Η πρώτη Color θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο. Η δεύτερη είναι ιστορία έκπληξη, αφού ο Ζαγκόρ θα συναντήσει έναν άλλον ήρωα από τον εκδοτικό οίκο Bonelli, τον Brad Barron! Η συγκεκριμένη ιστορία θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, σε σχέδια Tito Faraci και σχέδια Walter Venturi. 

Δ. ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ: Δύο πολυτελείς εκδόσεις βιβλιοπωλείου θα κυκλοφορήσουν φέτος, και οι δύο αφιερωμένες σε δύο κλασσικές περιπέτειες του Ζαγκόρ, μία το L' Inferno dei Vivi, το οποίο κυκλοφορεί 15 Φεβρουαρίου σε 208 έγχρωμες σελίδες, και το άλλο είναι το Kandrax il Mago. Και οι δύο ιστορίες αποτελούν περιπέτειες που είχαν δημοσιευθεί στην Ιταλία το '60 και το '70 αντίστοιχα. Η πρώτη δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα στο μικρό Ζαγκόρ ενώ η δεύτερη είναι αδημοσίευτη. Πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Ιταλία στα Zagor #20 και #129-133. 

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Κριτική - Νέος Μπλεκ Τεύχος 50: Η Χαμένη Κοιλάδα

Από τον Ιούλιο του 2017 περιμέναμε αυτό το τεύχος. Μετά από εκείνο το ενθουσιαστικό Editorial του Μπλεκ #44. Και μετά από αυτό, η εκδοτική μας έδινε όλο και περισσότερες πληροφορίες. Λίγο λίγο το παζλ ολοκληρώθηκε και με την κυκλοφορία του #49, σε όλους μας η προσοχή ήταν στο #50. Ακολούθησαν διάφορα sneak peeks και τελικά έφτασε! Με ανανεωμένο περιεχόμενο, αφού πλέον το κόμικ στολίζεται με τον Tarzan, τον Ντύλαν Ντογκ, το Παιδί Πάνθηρας και τον Ρίνγκο (που θα διαβάσουμε σε αργότερο τεύχος). Επίσης η συγγραφική ομάδα στις ιστορίες του Μπλεκ M. Navarro & J. Y. Mitton αντικαθιστώνται με 2 Σέρβους, τους Bane Kerac (ιστορία του διαβάζουμε σε αυτό το τεύχος) και Branco Plavsic (ιστορία του θα διαβάσουμε στο τεύχος 52), και τον Ιταλό σεναριογράφο και σκιτσογράφο Ciro Tota (ιστορία αυτού και του επόμενου τεύχους "Το Κόκκινο Λουλούδι"). Τέλος το τεύχος σηματοδοτεί το κλείσιμο 50 τευχών Μπλεκ. Οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς, το τεύχος έχει πολλά πράγματα να φέρει εις πέρας. Και τα κατάφερε, εν μέρει...
Καταρχήν, "Η Χαμένη Κοιλάδα", που είναι η απόλυτη προσωποποίηση του αίσχους για το Μπλεκ. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο εκδότης την επέλεξε. Ας πούμε αρχικά πως τα σχέδια δεν είναι όλα Kerac (το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας είναι σε σχέδια Pavel Koza) και οι άλλες 2 ιστορίες του (που έχει κάνει και σενάριο και σχέδια) είναι οι καλύτερες του Μπλεκ και τα σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Χαμένης Κοιλάδας. Ας γυρίσουμε στην ιστορία όμως. Ποιος είναι ο λόγος που πολλοί προτιμούν περισσότερο τον Μαρκ από ότι τον Μπλεκ; Πως ο Μπλεκ είναι πιο παιδικός. Ε λοιπόν, σας συμβουλεύω Μπλεκ haters πως η απόδειξη δίνετε στην Χαμένη Κοιλάδα. Παιδικό σενάριο και σχέδιο ασύμμετρο, κακοφτιαγμένο στα πιο πολλά καρέ. Το στόρυ της ιστορίας είναι γνωστό και το έχουμε δει αρκετές φορές, χιούμορ που λίγες φορές πετυχαίνει ίσα να σε κάνει να χαμογελάσεις και γενικά ένα πολύ αδύναμο σενάριο με καθόλου καλή σκηνοθεσία, αφού το σχέδιο με το σενάριο σε μερικά καρέ δεν ταιριάζουν. Διαφωνώ με το σχέδιο του Ρόντυ, κυρίως διότι έμοιαζε με πεντάχρονο!
Πάλι καλά που στο τεύχος υπήρχε και η ιστορία του Ciro Tota "Το Κόκκινο Λουλούδι", και ξεκουράζεται το μάτι σου. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για αυτή την ιστορία, αφού φαίνεται για πολύ καλή ιστορία. Η αλήθεια είναι πως μετά τους Γάλλους συνεχιστές των Essegesse, Mitton και Cedroni, έρχεται εκείνος. Μου άρεσαν πάρα πολύ τα σχέδια και συγκεκριμένα ο Καθηγητής μου θύμισε Οβελίξ με αυτό το προγούλι. Ίσως το καλύτερο σχέδιο του Καθηγητή που έχω δει. Πολύ ενθαρρυντική ιστορία και φυσικά αναμένουμε το β' μέρος της ιστορίας στο επόμενο τεύχος για να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη για την ιστορία.
Ο δεύτερος ήρωας του τεύχους είναι ο ένας και μοναδικός Ταρζάν! Νομίζω πως πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση του Tarzan. Μεν ανεβάζει το τεύχος, δε ο ήρωας δεν έχει καμία θέση στην παρούσα έκδοση. Θα έπρεπε από μία έκδοση δικιά του στο περίπτερο έως και σε πολυτελής έκδοση βιβλιοπωλείου (ή και εφημερίδας, τώρα που ο Καστέλ ανοίγει τον δρόμο για μία τέτοια έκδοση να γίνει πραγματικότητα) να έμπαινε ο Ταρζάν. Παρόλα αυτά, όμως, η ιστορία "Ο Μικρός Πίθηκος" είναι άλλη μία εξαιρετική, με πιο σωστή τη λέξη επική, ιστορία. Τρομερό σχέδιο, φανταστικό σενάριο και πολύ καλή σκηνοθεσία. Η ιστορία είναι αριστούργημα, αφού σε 18 σελίδες σε ευαισθητοποιεί στους χαρακτήρες. Είναι σαν μία κινηματογραφική περιπέτεια, ή ακόμα και λογοτεχνικό ανάγνωσμα. Αυτή η ιστορία σου φτιάχνει την ημέρα και αξίζει πολλά περισσότερα!
Ο Ντύλαν Ντογκ συνεχίζει το τεύχος, με την ιστορία "Η Βίλα Των Εραστών". Η ιστορία είναι άλλο ένα σεναριακό θαύμα, αλλά σε αυτό το τεύχος έχουμε ένα σχέδιο... πιο άσχημο δεν γίνεται. Δεν ξέρω τι έχει γίνει στο τεύχος και πρέπει να υπάρχει και δεύτερη απογοήτευση στο σχέδιο. Η αλήθεια είναι πως στην έκδοση Color Fest, διαλέγουν επίτηδες τέσσερα διαφορετικά είδη σχεδίου και χρώματος ανά έκδοση (η κάθε Color Fest έκδοση περιέχει 4 ιστορίες 32 σελίδων). Προβάλουν τον ψυχικό κόσμο του Ντύλαν σε κάθε ιστορία. Οπότε φτάνουμε στο συμπέρασμα πως σε κάθε ιστορία αποτυπώνεται ο ψυχισμός του Ντυλαν, σε χρώματα και σχέδια. Η ιστορία έχει πολύ καλά τοποθετημένο σενάριο που δίνεται πολύ ωραία από τον σκιτσογράφο και σεναριογράφο V. Vinzi. Ανυπομονούμε για τις υπόλοιπες 3 ιστορίες του Color Fest #6!




Το τεύχος κλείνει με το Παιδί Πάνθηρας και τον Μάρτιν Μίστερι, με τον πρώτο να μας δίνει 4 σελίδες, που δεν φτάνουν με τίποτα! Η επιλογή να βάλει τόσες λίγες σελίδες με ενοχλεί αφάνταστα, αφού θα μπορούσε να βάλει τις 8 σελίδες του Μπλεκ "Το Κόκκινο Λουλούδι" στο Παιδί Πάνθηρας και να έχει 12 σελίδες στο τεύχος. Αλλά όχι ούτε αυτό έγινε και καταλήξαμε να παίρνουμε 4 σελίδες μόνο. Αν το περιοδικό είχε 164 σελίδες όλοι θα μπορούσαν να έχουν κάτι παραπάνω σε σελίδες! Τέλος πάντων συμπαθητικές αυτές οι 4 σελίδες, και αναμένουμε το επόμενο τεύχος. Ο Μίστερι ήταν αναμενόμενο να πάρει 4 σελίδες, καθώς από την ιστορία του #49 "Το Σπαθί Στο Βράχο", έμειναν 4 σελίδες για την ολοκλήρωσή της (οι 4 σελίδες θα έμπαιναν στο #49 αλλά μπήκε εκτάκτως ο Κόρτο Μαλτέζε). Τρομερή ιστορία, η προσωπικά αγαπημενή μου ιστορία του ήρωα. Πολλά και όμορφα twists και πολύ καλό story-telling γενικά! Την έχω λατρέψει! Δυστυχώς όμως, ο Μίστερι δεν θα συνεχίσει σε τακτική βάση αλλά θα μπαίνει μόνο εκτάκτως (για να κλείνουν οι σελίδες του τεύχους).
Το νέο αφιέρωμα του Ταρλαντέζου με το νέο όνομα "Τα Νέα Του Ξανθού Γίγα" κλείνει υπέροχα το τεύχος με δύο άκρως ενδιαφέροντα άρθρα.
Η γενική μου άποψη για το τεύχος: το τεύχος κατάφερε πολύ λίγα πράγματα. Σίγουρα έχει το καλύτερο εξώφυλλο που έχουμε δει μέχρις στιγμής στο Μπλεκ, μας δίνει τρομερό Ταρζάν, πολύ δυνατό Ντύλαν Ντογκ και ο Μίστερι κλείνει την καλύτερη ιστορία του, ο Ταρλαντέζος μας δίνει τρομερό αφιέρωμα και "Το Κόκκινο Λουλούδι" μέσα σε 8 σελίδες φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όλα τα υπόλοιπα... αχ αυτά τα υπόλοιπα ("Η Χαμένη Κοιλάδα", κατανομή σελίδων). Ένα απογοητευτικό και ενθαρυντικό παράλληλα τεύχος για την νέα εποχή του Μπλεκ. Αναμένουμε να περάσουν 3-4 τεύχη για να είμαστε σίγουροι άμα τραβάει η ανανέωση του Μπλεκ. Τέλος, χαρούμενα 50 τεύχη Μπλεκ!

του Ίωνα Αγγελή

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η Νέα Εποχή του Μπλεκ ξεκινάει στο Νέος Μπλεκ #50

Εξώφυλλο Joe Kubert
Η νέα εποχή του Μπλεκ έρχεται! Το πρώτο τεύχος Μπλεκ του 2018 έρχεται με αλλαγές, με νέους ήρωες να μας κρατάνε συντροφιά για το υπόλοιπο του 2018 ,όπως τον Ταρζάν, το Παιδί Πάνθηρα, τον Ντύλαν Ντογκ και τον Ρίνγκο (ο οποίος θα εμφανιστεί  σε αργότερο τεύχος). Ένα ιδιαίτερα γεμάτο τεύχος αυτή τη φορά, με συνολικά 6 ιστορίες να περιέχονται. Μέσα σε 128 σελίδες, το τεύχος δίνει τα στοιχεία που κάνουν το τεύχος ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με δράση (Μπλεκ), μυστήριο (Ντύλαν Ντογκ & Μάρτιν Μίστερι), έπος (Ταρζάν) και χιούμορ (Το Παιδί Πάνθηρας). Το τεύχος επίσηςσηματοδοτεί το κλείσιμο 50 τευχών Μπλεκ, όπου για άλλη μία φορά μας δείχνει πως σε μία χώρα της κρίσης ένα κόμικς μπορεί παρ’όλα αυτά να πετύχει. Επιπροσθέτως, στο τεύχος θα διαβάσουμε δύο ιστορίες Μπλεκ από δύο από τους τρεις δημιουργούς που θα διαβάσουμε ιστορίες τους φέτος (τον Bane Kerac και Ciro Tota). Θα διαβάσουμε μία αυτοτελής περιπέτεια του Tarzan, από τον Joe Kubert, μία νέα color ιστορία 32 σελίδων Ντύλαν Ντογκ, μία 4-σέλιδη περιπέτεια του Παιδιού Πάνθηρα και το β’ μέρος της ιστορίας Μάρτιν Μίστερι “Το Σπαθί Στον Βράχο” από το Μπλεκ #49. Ας περάσουμε όμως τώρα στους συντελεστές και τα περιεχόμενα του τεύχους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο: Svetozar Obradovic (Η Χαμένη Κοιλάδα), Ciro Tota (Το Κόκκινο Λουλούδι), Joe Kubert & Edgar Rice Burroughs (Ο Μικρός Πίθηκος), V. Vinci (Η Βίλα Των Εραστών), T. Tully (Το Παιδί Πάνθηρας Επεισόδιο 26), Alfredo Castelli (Το Σπαθί Στον Βράχο).
Σχέδια: Bane Kerac & Pavel Koza (Η Χαμένη Κοιλάδα), Ciro Tota (Το Κόκκινο Λουλούδι), Joe Kubert (Ο Μικρός Πίθηκος), V. Vinci (Η Βίλα Των Εραστών), M. Western & E. Bradbury (Το Παιδί Πάνθηρας Επεισόδιο 26), G. Alessandrini (Το Σπαθί Στον Βράχο).
Χρώματα: Άντυ Καντηλιώτη, Joe Kubert, Ketty Formaggio, Γιάννης Μπεβεράτος
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση Πρωτότυπου Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου, Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Επιμέλεια Κειμένου: Φωτεινή Πούλη
Graphic Design – Layout: Μαρίνα Πάνου, Ρόζα Φατσέα
Lettering: Γιάννης Μπεβεράτος
Συγγραφή/Επιμέλεια Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Εξώφυλλο: Joe Kubert

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Μπλεκ: «Η Χαμένη Κοιλάδα» (60 σελίδες, Il Grande Blek #153, σενάριο Svetozar Obradovic, σχέδια Bane Kerac & Pavel Koza)
Ο Μπλεκ, παρέα με τον Καθηγητή Μυστήριο και τον Ρόντυ, γίνεται μάρτυρας του βασανισμού ενός Ινδιάνου της φυλής των Αζτέκων. Και είναι αυτός που όταν ελευθερωθεί, θα τους οδηγήσει στην Αρχαία Πόλη των Αζτέκων!
Μπλεκ: «Το Κόκκινο Λουλούδι Μέρος Α» (8 σελίδες, Il Grande Blek #116, σχέδια & σενάριο Ciro Tota)
Ο Μπλεκ μαζί με τον Ρόντυ και τον Καθηγητή σώζουν το γενναίο πατριώτη Τζίμυ Μπρούστερ από μια ομάδα πολεμιστών Μίκμακ. Ο τελευταίος θα τους διηγηθεί πως έφτασε στο σημείο αυτό…
Tarzan: «Ο Μικρός Πίθηκος» (18 σελίδες, Tarzan #213, σενάριο Joe Kubert & Edgar Rice Burroughs, σχέδια Joe Kubert)
Ο Ταρζάν παλεύει για τη διάσωση ενός μικρού πηθίκου από τα δόντια δυο πεινασμένων πανθήρων!
Ντύλαν Ντογκ: «Η Βίλα Των Εραστών» (32 σελίδες, Dylan Dog Color Fest #6, σχέδια & σενάριο V. Vinci)
Αυτή τη φορά “ο επιθεωρητής του ονείρου” αναλαμβάνει να ερευνήσει ένα μυστηριώδες ιστορικό αρχοντικό!
«Το Παιδί Πάνθηρας - Επεισόδιο 26» (4 σελίδες, The Leopard From Lime Street, σενάριο T. Tulli, σχέδια M. Western & E. Bradbury)
Ο Μπίλυ Φάρμερ οργανώνει ένα σχέδιο για να …αυτοφωτογραφηθεί ως Παιδί-Πάνθηρας και να κερδίσει τα χρήματα που προσφέρει ο εκδότης του.
Μάρτιν Μίστερι: «Το Σπαθί Στο Βράχο Μέρος Β» (4 σελίδες, Martin Mystere Extra #6, σενάριο Alfredo Castelli, σχέδια G. Alessandrini)
Μετά την μεγάλη αποκάλυψη του μυστηρίου, ο Μίστερι είναι σε κίνδυνο και σώζεται από έναν …απρόσμενο ήρωα!
“Κόμικς Νέα” του Λευτέρη Ταρλαντέζου (2 σελίδες)
Στο νέο τεύχος θα φιλοξενηθούν αφιερώματα στην νέα έκδοση “Μπλε Κομήτης” και στην επιστροφή του Tarzan!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Ζαγκόρ #8 - Η Αρχαία Κατάρα Μέρος B' [Κριτική]

Κριτική Ζαγκόρ Τεύχος 8: Η Αρχαία Κατάρα Μέρος B'
                                      
Η πρώτη έκδοση κόμικς του έτους ήρθε την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως. Στο νέο τεύχος περιέχονται τα τελευταία μέρη των ιστοριών του Ζαγκόρ και του Μίστερ Νο, “Η Αρχαία Κατάρα” και “Εξωγήινος” αντίστοιχα, και το β’ μέρος της ιστορίας του Τεξ “Οι Δαίμονες Του Βορρά”. Το τεύχος επίσης περιέχει και το δισέλιδο ένθετο “Τα Νέα Του Ντάρκγουντ” με δυο αφιερώματα, ένα στις ανακοινώσεις της εκδοτικής κόμικς Sergio Bonelli στο ιταλικό φεστιβάλ Lukas Comics & Games 2017 και ένα στον δημιουργό κόμικς Josè Antonio Muñoz.
Το τεύχος έχει ως εξώφυλλο ένα σχέδιο που περιείχε το Color Zagor #7. Ένα πραγματικά πανέμορφο εξώφυλλο με πολύ ωραια σχέδια του Alessandro Piccinelli. Επίσης, η μπλε στήλη με τα στοιχεία του τεύχους ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική του εξωφύλλου. Επίσης, η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε για τον τίτλο της ιστορίας είναι εξαιρετικός. Η βιβλιοδεσία συνεχίζει να μου αρέσει και η ποιότητα του χαρτιού νομίζω είναι αρκετά καλή, ίσως να ήθελα λίγο πιο σκληρό χαρτί (όπως εφημερίδας). Το αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου πρέπει να παραδεχτώ πως είναι από τα καλύτερα στοιχεία του τεύχους. Εξαιρετικά πληροφοριακό και βρίσκω μία πτώση στην αξία του «Κόμικς Νέα» που διαβάζουμε στο «Νέος Μπλεκ» σε σχέση με “Τα Νέα Του Ντάρκγουντ” (ελπίζω να διορθωθεί). Το Editorial μου άρεσε που είχε ως κύριο θέμα τις ιστορίες που θα μπουν στο επόμενο τεύχος. Πιστεύω ότι θα έπρεπε ανά δύο-τρία τεύχη να γίνεται αυτό, αφού πλέον στο περιοδικό η αξία των ιστοριών ανά ήρωα έχει σηκώσει τον πήχη.

Η ιστορία του Ζαγκόρ «Η Αρχαία Κατάρα» ολοκληρώνεται στο τεύχος με πολλές ανατροπές! Η ιστορία έχει πάρα πολύ καλό και πυκνό σενάριο, κάτι που το κάνει ελκυστικό στον αναγνώστη. Ο J. Rauch αποδίδει μία ιστορία στην οποία για να φτάσεις στην λύση του μυστηρίου, προσθέτονται νέοι χαρακτήρες και στοιχεία, χρήσιμα στην συνέχεια της πλοκής και στην τρίτη πράξη. Η ιστορία φέρει στοιχεία τρόμου και προωθεί την ιδέα του υπερφυσικού. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν χημεία και είναι καλογραμμένοι οι διάλογοί τους. Η ροή της ιστορίας κινήται κανονικά. Επιπλέον, η ιστορία χαρακτηρίζεται από σκηνές έντονης βίας και τρόμου, που την επηρεάζουν θετικά. Το σχέδιο σε αυτό το μέρος είναι τρομερό, αφού στο α’ μέρος ήταν σχέδια από τον Ferri, που τα σχεδίασε λίγο πριν τον θάνατό του, οπότε δεν είχαν περάσει καλή επεξεργασία. Το χρώμα είναι επίσης πολύ καλό. Μία εξαιρετική ιστορία Ζαγκόρ και η καλύτερη του ήρωα που έχουμε διαβάσει μέχρι στιγμής.

Η ιστορία του Μίστερ Νο «Εξωγήινος», επίσης, ολοκληρώνεται σε αυτό το τεύχος. Το σχέδιο και το χρώμα της ιστορίας αν και τα βρίσκω αδύναμα, δεν τους δίνεις σημασία, καθώς το σενάριο είναι το φαβορί. Κανείς δεν θα φανταζόταν πως μία ιστορία Μίστερ Νο θα ακουμπούσε λεπτά θέματα που απασχολούν τον καθημερινό κόσμο, όπως ο ρατσισμός, ο πόλεμος, οι πολιτικές διαφορές. Η ιστορία περνάει πολλά μηνύματα στους αναγνώστες για την παγκόσμια ειρήνη όπως και πως πέρα από τις διαφορές των ανθρώπων μεταξύ μας, είμαστε ανθρώπινα όντα πάνω από όλα. Οι διάλογοι είναι τρομεροί, με κάθε φράση να είναι ιδιαίτερη και να σερβίβει τον δικό της σκοπό. Το γεγονός πως ο Tiziano Sclavi (σεναριογράφος της ιστορίας) έγραψε μία ιστορία διαφορετική από το συνηθισμένο στυλ του (πιο συχνά γράφει ιστορίες τρόμου, και χάρη σε αυτό δημιούργησε τον Ντύλαν Ντογκ) κάνει την ιστορία ακόμα πιο μοναδική. Ο “Εξωγήινος” νομίζω πως δεν είναι μέρος της σειράς του Μίστερ Νο, καθώς μπορεί να σταθεί μόνη της με ευκολία. Οι δύο ήρωες της ιστορίας, ο Αρκάντι και ο Μίστερ Νο, είναι καλογραμμένοι και η διαμάχη που δίνεται μεταξύ τους αντιπροσοπεύει την διαμάχη της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, αλλά και την δική μας αντίληψη προς τους ανθρώπους άλλης χώρας. Επιπλέον, είναι η καλύτερη σκηνή κόμικς που έχω διαβάσει σε όλη μου τη ζωή. Τέλος, είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες κόμικς του αιώνα θα έλεγα, και εύκολα η καλύτερη ιστορία Μίστερ Νο, όπως και το καλύτερο κομμάτι του τεύχους.

Η ιστορία του Τεξ “Οι Δαίμονες Του Βορρά” συνεχίζει στο τεύχος, φέρνοντάς μας ένα βήμα πριν το μεγάλο φινάλε! Το β’ μέρος είναι γεμάτο δράση. Μεγάλη δόση της θα έλεγα κιόλας! Η ιστορία τρομερο ενδιαφέρον και κλείνει ιδανικά το τεύχος, αφού λειτουργεί ως χαλάρωση στους αναγνώστες, μετά τις ιστορίες του Μίστερ Νο και του Ζαγκόρ. Η ιστορία είναι αδύναμη σε σχέση με τις υπόλοιπες του τεύχους και έχει ένα απλό στόρυ και μοτίβο που ακολουθεί. Πάντως είναι διασκεδαστική μέχρι τέλους. Ανυπομονώ για το γ’ και τελευταίο μέρος στο επόμενο τεύχος (#9).
Ένα πολύ όμορφο τεύχος για να ξεκινήσει η χρόνια και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος να διαβάσω το επόμενο. Φαίνεται πως η έκδοση πήρε το σωστό δρόμο! 
Μην το χάσετε!

Ίωνας Αγγελής