Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Λοχαγός Μαρκ - Όλες οι αδημοσίευτες ιστορίες του!

ΟΙ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΜΑΡΚ


Μπορεί η τελευταία έκδοση Μαρκ να ήταν πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου 2017, στην έκδοση ΜΑΡΚ #2,  αλλά η τελευταία αδημοσίευτη ιστορία του Μαρκ που είχαμε την αξία να διαβάσουμε, ήταν η ιστορία ονόματι "ΔΙΑΒΟΛΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ"που μας πάει πίσω στο χρόνο όταν κυκλοφόρησε ένα πρωινό του Απριλίου του 1992 στο τεύχος ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ #482. Εγώ δεν αξιώθηκα να είμαι στους λίγους που το πρόλαβαν, δυστυχώς. 


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ

Ο Λοχαγός Μαρκ χαρακτηρίζετε στις ιστορίες του, ως γενναίος, τολμηρός, αποφασιστικός. Οι ιστορίες του πάντα χαρακτηρίζονται πως τις διέπει ένα πέπλο μυστηρίου, με ίντριγκα, με συγκροτημένο χιούμορ, με πολλή δράση και ίσως με πολλή ρεαλιστική ματιά για τον ανθρώπινο κόσμο. Όπως όλοι έχουμε καταλάβει, αυτό το ύφος λειτούργησε στην Ιταλία επί 34 χρόνια, με αριθμητούς φανς να ανυπομονούν και για κάτι παραπάνω. Στην Ιταλία έχει συνολικά 676 εκδόσεις που πάντα πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδων αντίτυπα. 

Έχουν γραφτεί συνολικά 296 ιστορίες, από τους Essegesse (μέχρι το 1989), μετά από τους Dario Guzzon και Sinchetto (τα δύο πρώην μέλη των Essegesse) μέχρι το τέλος της τακτικής σειράς (1991), μετά ο Guzzon με την Buffolente στις ειδικές εκδόσεις μέχρι το 1996 και τέλος η Buffolente με διάφορους άλλους καλλιτέχνες (Ferri, Pepe, Mignacco, Burattini, Massiero, Volta) μέχρι και το 2000 (όταν κυκλοφόρησε η Ειδική Έκδοση #11). 
Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει 1069 τεύχη Μαρκ (Περιπέτεια, Μαρκ, 3 εκδόσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΜΑΡΚ) και έχει φιλοξενηθεί σε άλλες εκδόσεις (Όμπραξ, Αγόρι, Νέος Μπλεκ, Μίστερ ΝΟ και οι άλλοι, ΗΡΩΕΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΩΝ). Έχουν εκδοθεί συνολικά 276 ιστορίες της τακτικής σειράς (από τις 281), 1 μεγάλη και 7 μικρές της ειδικής έκδοσης (μένουν 10 μεγάλες). Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ιστορίες που λείπουν για να κλείσουν την ιστορία του Μαρκ:

ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


IL RAPIMENTO DI BETTY (Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΜΠΕΤΥ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #2 (1/05/1991)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο
Σενάριο Dario Guzzon - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente 
Ο πόλεμος στα πεδία των μαχών είναι αιματηρός, αλλά αυτό που συμβαίνει πίσω από αυτά δεν είναι λιγότερο αιματηρό. Ο Sanford, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας της Αυτού Μεγαλειότητας του, προσπαθώντας να διεισδύσει έναν από τους άντρες του μεταξύ των Λύκων του Μαρκ, αλλά το σχέδιο του απέτυχε και έτσι ο Sanford συλλαμβάνεται. Φτάνοντας μέχρι τον βασιλιά! Αλλά το ισχυρότερο κομμάτι είναι η βασίλισσα, και ο Simpson ο κατάσκοπος που έπρεπε να ξετυλίξει τα μυστικά του Φρουρίου Οντάριο, απάγει την Μπέτυ. Ο αγώνας είναι ίσος. Η σωτηρία της Μπέτυ είναι το πρώτο έργο του Μαρκ. Το δεύτερο είναι να βρεί και να εξοντώσει τα στρατεύματα που πρόκειται να εισβάλουν στο Φρούριο Οντάριο!

LA PIETRA VERDE (Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #3 (1/05/1992)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Dario Guzzon - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente 
Ο Gustave Danardière είναι φίλος της αμερικανικής επανάστασης, όπως ήταν και ο θείος του,που απεβίωσε πρόσφατα. Άφησε έναν χάρτη με οδηγίες για να βρει ένα διαμάντι μεγάλης αξίας που θα δοθεί στην Επανάσταση. Αλλά υπάρχει κάποιος άλλος που ενδιαφέρεται. Ο Stone Bonanza, τυχοδιώκτης, ένας άνθρωπος χωρίς ενδοιασμούς, συνοδευόμενος από τον πιστό Xavan. Και από τότε οι Άγγλοι θα θέλουν να συλλάβουν σε κάθε περίπτωση τον νεαρό Gustave. Η αναζήτηση του διαμαντιού για τον Μαρκ και τον Gustave δεν θα είναι παρά μια ευχάριστη βόλτα.

LA GROTTA SACRA (Η ΙΕΡΗ ΣΠΗΛΙΑ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #4 (1/05/1993)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Dario Guzzon - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente
Τα τελευταία λόγια του υπολοχαγού της Ουαλίας είναι ένας γρίφος για τον Μάρκ, αλλά όχι για τον παραλήπτη του,τον συνταγματάρχης Foster. Η πόλη του Λάνκαστερ, στην Tonawanda, είναι ο τόπος όπου οι Βρετανοί κρατούνται τον Logan, έναν κυνηγό που η τύχη τον έχει βάλει στο μονοπάτι των εξορύξεων χρυσού και με τη τύχη του στα χέρια των Άγγλων. Αυτός ο χρυσός είναι πολύ σημαντικός, ακόμα και ζωτικός για τους Αμερικανούς! Πρέπει να απελευθερωθεί ο Logan πριν μιλήσειi και κανείς δεν είναι καλύτερος από τον Μαρκ για αυτή την επικίνδυνη αποστολή. Αλλά ο χρυσός του Logan είναι πιθανό να βαφτεί με κόκκινο σε ολόκληρο το Οντάριο, επειδή κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται ότι βρίσκεται στο ιερό σπήλαιο των Seneca ...

LA STRADA DI D'ARTAGNAN (ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΝΤ' ΑΡΝΤΑΝΙΑΝ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #5 (1/06/1994)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Dario Guzzon - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente 
Όλοι για έναν, ένας για όλους! Το ένδοξο σύνθημα των Τριών Σωματοφυλάκων αντηχεί κάτω από τους θόλους του φυλλώδη δάσους του Οντάριο, και δεν είναι τυχαίο. Ο Charles de Batz-Καστελμόρ, ο Ντ 'Αρτανιάν, είναι ο μεγάλος-εγγονός του διάσημου αρχηγού των σωματοφύλακων. Ο ίδιος θα φέρει σημαντικά έγγραφα στον αμερικανικό στρατηγό Sinclair, για μια τραγωδία πόνου που τον βασανίζει και απαιτεί εκδίκηση. Μια εκδίκηση που θα συλληφθεί και χάρη στην ουσιαστική υποστήριξη του Μαρκ και των αχώριστων φίλων του!

LA SQUAW BIANCA (Η ΛΕΥΚΗ ΙΝΔΙΑΝΑ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #6 (1/06/1995)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Dario Guzzon & Mario Volta - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente 
Ο Willy Stark, που πεθαίνει, ζητάει από τον Μίστερ Μπλουφ μία τελευταία επιθυμία, που είναι με έναν χάρτη ενός θησαυρού να βρει τη κόρη του. Και εδώ ξεκινούν οι εκπλήξεις, Πρώτα, επειδή η κοπέλα απήχθη από τους Shoshones και για να την βρει, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει, εκτός από το να φοβηθεί, αφού δεν έχει σκαλπ, μην του πάρουν τη πολύτιμη γενειάδα. Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι ο χάρτης δείχνει λίγα στοιχεία και ο τελευταίος είναι αυτό που δεν θα περίμενε κανείς!

I SABOTATORI DELL' ONTARIO (ΟΙ ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΤΟΥ ΟΝΤΑΡΙΟ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #7 (1/06/1996)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Dario Guzzon & Moreno Burattini - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente 
Η δουλειά του Mark είναι αδύνατη: οι άνδρες της διάσωσης, οι οποίοι απομονώθηκαν στην απέναντι όχθη της λίμνης Οντάριο και κρατήθηκαν κάτω από έναν Άγγλο οδηγό που διασχίζει στα νερά μπροστά τους. Με τραυματίες και πεινασμένους, οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε μεγάλο πρόβλημα. Για να απαλλαγούμε από αυτό, χρειάζεται την συμπαράσταση του Mαρκ. "Πάρτε τη βάρκα, μεταφέρετε τους ανθυγιεινούς άνδρες και, μαζί με τα υπόλοιπα, καταστρέψετε τα βρετανικά πλοία. Παρόλο που οι τακτικές του πολέμου που υιοθετήθηκαν από τους Λύκους του Οντάριο είναι λαμπρές, η τύχη μερικές φορές αποτυγχάνει να βοηθήσει τους τολμηρούς.

IL DEMONE MASCHERATO (Ο ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΑ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #8 (1/06/1997)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Moreno Burattini - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente 
Όλη η περιοχή γέμισε με τα κόκκινα σακάκια, κανείς δεν τολμά να βοηθήσει τους πατριώτες επειδή, αλάθητος και γρήγορος, έρχεται η τιμωρία του Asmodeo, του Μασκοφόρου Δαίμονα. Αλλά ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την φιγούρα; Και γιατί μισεί τον Αγώνα της ανεξαρτησίας; Ο Μάρκ και οι άνδρες του, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αποστολή του Πατριώτη Cobain, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ίδιο τον Asmodeo, πηγαίνουν πολύ κοντά στον Μασκοφόρο Δαίμονα και στα βρετανικά στρατεύματα ...


L' ORSO SACRO (Η ΙΕΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #9 (1/06/1998)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο Moreno Burattini - Σχέδια Dario Guzzon & Lina Buffolente
Για τους Oneida, η αρκούδα αλμπίνο είναι η μετενσάρκωση του Υιού του Mανιτού και η ζωντανή απόδειξη της φιλανθρωπίας του Θεού απέναντί τους. Για τον βρετανό κυνηγό Milton, από την άλλη πλευρά, είναι απλώς μια θαυμάσια λεία για να πιάσει, μέχρι είναι πρόθυμος να το βασανίσει και να το σκοτώσει. Με τους Ονέιντα να είναι λίγοι αριθμητικά, αφού όλοι οι νέοι βρίσκονται στα πεδία μάχης μαζί με τους πατριώτες, το ιερό ζώο είναι σε κίνδυνο. Ο σακέμ των τεσσάρων φυλών, ο Θλιμμένος Μπούφος και οι φίλοι του πρέπει να παρέμβουν. Η διάσωση της ιερής αρκούδας σημαίνει να σώσουμε τους Oneida από ένα τραγικό πεπρωμένο και την ίδια την μοίρα της συμμαχίας με τα αμερικανικά στρατεύματα ...



LA TIGRE DELL' ONTARIO (Η ΤΙΓΡΗ ΤΟΥ ΟΝΤΑΡΙΟ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #10 (1/06/1999)
Σελίδες:160
Χρώμα: άσπρο & μαύρο


Σενάριο Luigi Mignacco - Σχέδια Lina Buffolente
Ο στρατηγός Mountpyton, μόλις έφτασε από την Αγγλία για να ξεκινήσει μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων. Εδώ είναι που θέλει να μάθει που θα αγκυροβολήσει ο στρατηγός Ουάσινγκτον. Και ο Μαρκ θα πρέπει να απαντήσει. Στην περιπέτεια ο Μαρκ θα συνεργαστεί με την Valerie Bonnard, μία εξειδικευμένη ξιφομάχος και μία θανατηφόρος σκοπευτής, καθώς και μία γοητευτική γυναίκα. Επιπλέον, με τους έξοχους της τρόπους, η Valerie έχει την ευκαιρία να γλιστρήσει στο παλάτι του Κυβερνήτη ψάχνοντας για μερικές πληροφορίες!



I CORAGGIOSI (ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark Speciale #11 (1/07/2000)
Σελίδες:160
Χρώμα: άσπρο & μαύρο


Σενάριο Michelle Massiero - Σχέδια Lina Buffolente
Το Φρούριο Οντάριο έχει πέσει! Με ένα καλά μελετημένο σχέδιο οι Άγγλοι κατάφεραν να το καταλάβουν, εν απουσίας του Μαρκ, με πλέον την αγγλική σημαία να κυματίζει στο φρούριο. Ανακτώντας τη θέση τους στο φρούριο, ο Μαρκ και οι Λύκοι θα πρέπει να μάθουν τι μοίρα έχουν οι Μπέτυ, Θλιμμένος Μπούφος, και άλλα άτομα που απελάθηκαν στις Δυτικές Ινδίες να πωλούνται στην πλατεία των σκλάβων! Και έτσι ο Μαρκ και ο Μίστερ Μπλουφ πρέπει να πάνε στην Καραϊβική!



 IL SEGRETO DI LAMBERT - WALKIRIOUS IL GRANDE (ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΜΠΕΡΤ - ΒΑΛΚΙΡΙΟΥΣ Ο ΜΕΓΑΣ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark #36-37 (01/08/1969 - 01/09/1969)
Σελίδες: 128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο


Σενάριο & Σχέδια Essegesse
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιστορία είχε δημοσιευθεί σε 8 συνέχειες στο Ομπραξ το 1973 αλλά από τότε δεν έχει ξαναδημοσιευτεί!
Πάρα πολλά άτομα ενδιαφέρονται για του θησαυρό του Λάμπερτ, μέχρι και ο κλέφτης Βαλκίριους, ο Τρέβορ ο ξιφομάχος. Αλλά ο χρυσός είναι εκεί για όλους, ακόμη και αν κανείς δεν μπορεί να το δει ...  O Γκλένον ο έμπορος είναι πραγματικά ο άσωτος πατριώτης ο οποίος λέει ότι είναι; Και είναι το σημάδι του θανάτου που πραγματικά λαμβάνει από τον εχθρό του Φένιμορ; Είναι μία σκοτεινή υπόθεση για τον Μαρκ και τους συντρόφους του. Μια ιστορία όπου οι εχθροί δεσμεύονται στην αδελφότητα από ένα τρομερό μυστικό και όπου ο δράστης θα αποδειχθεί στο τέλος ως θύμα προδοσίας!


 UNO STRANO CACCIATORE - IL NIDO DEI FALCHI (ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ - Η ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΩΝ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark #41-42 (01/01/1970 - 01/02/1970)
Σελίδες:128
Χρώμα: άσπρο & μαύρο


Σενάριο & Σχέδια Essegesse
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιστορία είχε δημοσιευθεί σε 8 συνέχειες στο Ομπραξ το 1973 αλλά από τότε δεν έχει ξαναδημοσιευτεί!

Συμβαίνει να πάμε να κυνηγήσουμε ληστές και έτσι θα συναντήσετε τίποτα λιγότερο από την υποκόμη του Πέμπροκ. Ένας ευγενής, ένας πραγματικός αθλητής, που ποντάρει με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας θα είναι σε θέση να συλλάβει τον Μαρκ και να τον πάει στην Αγγλία. Και για την Αγγλία τίποτα δεν είναι πιο σοβαρό από ένα στοίχημα ... Ο κομψός υποκόμης εξακολουθεί να έρχεται στον δρόμο του Μάρκ, που ασχολείται με το δύσκολο έργο της απελευθέρωση από τη φυλακή "Η φωλιά του Γερακιών", στο νησάκι του Τεπέκ, τον Δρ Στρονγκ. Είναι στην πραγματικότητα ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σώσει τον φτωχό Φλοκ από σίγουρο θάνατο!


L' ULTIMA VITTORIA (Η ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ)

Πρώτη Έκδοση: Il Comandante Mark #281 (01/01/1991)
Σελίδες:96
Χρώμα: άσπρο & μαύρο

Σενάριο & Σχέδια Essegesse

Ήρθε το τέλος, Η απελευθέρωση από τον Βρετανικό ζυγό είναι ένα βήμα μακριά από το να το κατακτήσει, αλλά υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο για να σφραγίσουν την προσπάθεια αυτή. Η πορεία προς την πεδιάδα της Γιόρκταουν, όπου βρίσκεται το τελευταίο προπύργιο των πιστών στην Αυτού Μεγαλειότητα είναί σε στενή πολιορκία από τους Γάλλους και τον αμερικάνικο στρατό του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Φυσικά, εναπόκειται στον Μαρκ και στους Λύκους του Οντάριο να προετοιμάσουν το δρόμο για τη νίκη με μια τολμηρή αντάρτικη επιχείρηση!

13 συγκλονιστικές ιστορίες που ευχόμαστε να διαβάσουμε άμεσα!

Ίωνας Αγγελής