Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

η κατακτηση της δυσης-τα ''χαμενα'' τευχη


H ιταλικη επετειακη έκδοση της κατακτησης της δυσης, η οποια να σημειωσω οτι ειναι αριστης ποιοτητας, αποτελειται απο 75 τευχη, σε αντιθεση με την ελληνικη εκδοση της μαμουθκομιξ (και μεδουσα) που κυκλοφορησε μολις 69 τευχη
Στο πρωτο τευχος λοιιπον της σειρας εχουν προστεθει περιπου 9 σελιδες που εισαγουν κατα καποιον τροπο τον αναγνωστη στο δευτερο τευχος της σειρας। Αυτο ονομάζεται ''Οι τυχοδιωκτες'' και σε γενικες γραμμες παρουσιαζει τη ζωη του Μπρεττ Μακντοναλντ και της Σικαβεγια οταν ο πρωτος ασχοληθηκε με το εμποριο γουνας। Επειτα ακολουθει το τριτο τευχος ( Η μεγαλη κοιλαδα) το οποιο ειναι αντιστοιχως το δευτερο της ελληνικης εκδοσης।Αν παρατηρησει κανεις την ελληνικη εκδοση στο πρωτο τευχος ο Μπρεττ Μακντοναλντ και η Σικαβεγια μεταφερονται καπως ξαφνικα στην κοιλαδα του Οχαιο, ενω στην ιταλικη εκδοση η μεταβαση αυτη γινεται καπως πιο λογικα και ομαλα....
Ακολουθει το τεταρτο τευχος (Οι εισβολεις) που περιγραφει την μετακινηση της οικογενειας στο Τεξας επειτα απο τα γεγονοτα που διαδραματιστηκαν στο Οχαιο (και περιγραφονται στο δευτερο τευχος της ελλ.εκδοσης)।Ουσιαστικα στα πρωτα τευχη καλυπτονται τα κενα που αφηνει η ελληνικη εκδοση στην εξιστορηση της ζωης του Μπρεττ Μακντοναλντ।


Το επομενο τευχος ειναι το σαρανταεξι της ιταλικης εκδοσης το οποιο στην ελληνικη ειναι αναμεσα στο 43 και το 44 Ονομαζεται Ο ανθρωπος των συνορων και αναφερεται στην πρωτη συναντηση του Πατ Μακντοναλλντ με τον Κουανα ΠαρκερΟι φανατικοι αναγνωστες θα θυμουνται οτι το πενηντα δυο της ελληνικης εκδοσης (Κραυγη πολεμου) αναφερεται στην συναντηση του Μπεν Μακντοναλντ με τον Κουανα Παρκερ (αρχηγο των Κομαντσι) και στις πρωτες σελιδες γινεται λογος γαι τη συναντηση του τελευταιου με τον πατερα του Μπεν, Πατ Μακντοναλντ Ε, το τευχος αυτο που δεν κυκλοφορησε ειναι αυτο που περιγραφει οπως προειπα τη συναντηση αυτη Και θα πρεπει να τονισω οτι ειναι ενα απο τα καλυτερα και των 75

Επομενο ανεκδοτο στην Ελλαδα τευχος ειναι το 48 της ιταλικης εκδοσης το οποιο ειναι αναμεσα στο 44 και το 45 της ελληνικης , ονομαζεται ''Ο σπορος του μισους'' και περιγραφει μια περιπετεια του Μπιλ Ανταμς στα νοτιοδυτικα των ΗΠΑ με τους Απατσι Γενικως περιγραφει το μισος και τη μισαλλοδοξια που επικρατουσε τοτε αναμεσα σε λευκους και ινδιανους και κεντρικο ρολο παιζει μια γυναικα που ζηταει εκδικηση για την αγρια δολοφονια του αντρα της και τον βασανισμο της ιδιας απο τους Απατσι।
















Ακολουθουν δυο συνεχομενα ανεκδοτα στην Ελλαδα τευχη, το 57 και το 58, ανάμεσα στο 52 και 53της ελληνικης। Το 57 ονομαζεται ''Το πρωινο της σφαγης'' και αναφερεται στον πολεμο του Βικτοριο, αρχηγου των Απατσι κατα των αμερικανων που καταληγει στην σφαγη της φυλης του στο Τρες Καστιγιος απο τους μεξικανους, ενω το 58 αναφεραται στην συναντηση του Μπιλ Ανταμς με την Μπελ Σταρ।
Για οποιον ενδιαφερεται μπορει να μπει στο σαιτ ifedizioni.it και να δει τον καταλογο με ολα τα τευχη της ιταλικης σειρας। Θα διαπιστωσει και καποια διαφορα στη σειρα των τευχων οπως αυτα κυκλοφορησαν σε μας αλλα και καποιες διαφορες στα εξωφυλλα। Στην ελληνικη εκδοση μερικα λαθη στα εξωφυλλα βγαζουν ματι οπως για παραδειγμα οτι τα εξωφυλλα στα τευχη 16 και 19 μπηκαν αναποδα!
Επειδη ακριβως η ελληνικη εκδοση ειχε αρκετες ελλειψεις κι επειδη αυτη κυκλοφορησε τη δεκαετια του '80 κι επειτα ξεχαστηκε, ελπιζω καποτε να κυκλοφορησει αρτια και ολοκληρωμενη।


Επισης οποιος εχει διπλα τα τευχη 59,63,64,66,67 ας επικοινωνησει μαζι μου।Αυτα μου λειπουν για να ολοκληρωσω την σειρα.