Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΙΠΠΟΤΗ ΣΤΟΝ ΞΑΝΘΟ ΓΙΓΑ.

Το 1953,ένα χρόνο πριν την δημιουργία του Μπλεκ,ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου DARDO Gino Casarotti,ζητάει από το τρίο των EsseGesse την δημιουργία ενός χαρακτήρα που με τις περιπετειές του θα πλαισιώνει τον Cagliostro των Andrea Lavezzolo,Virgilio Muzzi και Mario Uggeri στο ομότιτλο περιοδικό.


Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Ρόντυ ενός μικρού κυνηγού που με σύντροφό του έναν άλλο αρκετά μεγαλύτερό του κυνηγό τον Μπλακ μπλέκουν σε περιπέτειες με Ινδιάνους και Άγγλους την εποχή του αγώνα της Αμερικανικής ανεξαρτησίας.



Ο Cagliostro μετά από 12 τεύχη σταμάτησε την κυκλοφορία του αλλά η περιπέτεια των δύο κυνηγών αν και με μόνο 6 σελίδες σε κάθε τεύχος άρεσε τόσο πολύ στο αναγνωστικό κοινό που απαίτησαν από τον εκδότη να συνεχιστούν οι περιπετειές τους.

Μετά από αυτή την εξέληξη οι EsseGesse αρχίζουν την δημιουργία και άλλων περιπετειών αλλά για να κάνουν πιο ελκυστικές τις ιστορίες στο νεανικό κοινό,κρατούν τον χαρακτήρα του μικρού Ρόντυ και αντικαταστούν τον Μπλακ με έναν πιο νέο και πιο γεροδεμένο χαρακτήρα στο πρότυπο του Natty Bumpoo του James Fenimore Cooper.

Για τον χαρακτήρα αυτόν χρησιμοποίησαν τον Βίκινγκ Olenwald il Nibelungo τον οποίο είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι το 1950 για την εβδομαδιαία παιδική εφημερίδα La Gazzetta dei Piccoli.

Τον ονομάζουν Μπλεκ,που όπως μας λέει ο ίδιος στην εικόνα πιο πάνω (οι Ινδιάνοι μου έδωσαν το όνομα Μπλεκ που στη γλώσσα τους σημαίνει ''χρυσά μαλλιά')και έτσι δημιουργούν έναν από τους πιο γνωστούς και μακροβιότερους χαρακτήρες των comics.

https://rapidshare.com/files/3346900089/IL_PICCOLO_TRAPPER.rar

Έχω σκανάρει την περιπέτεια από Ιταλικό Μπλεκ και όποιος θέλει μπορεί να την κατεβάσει από τον πιο πάνω σύνδεσμο.

10 σχόλια:

  1. Μπράβο Ανδρέα,με την ανάρτηση αυτή που έκανες
    με έβγαλες απο τον κόπο να ψαχνω αυτην την περιπέτεια,γιατι την εικόνα [που ο ροντυ ανεβαινει
    στο καράβι]την είχα δει και βέβαια δεν είχε δημο-
    σιευτεί,και την εψαχνα διοτι νομιζα οτι ειναι με
    τον Μπλεκ,για να πω και την αλήθεια ουτε καν ήξερα οτι ο Ρόντυ προυπήρχε του Μπλεκ μαζι με τον
    Μπλακ,έτσι με την ανάρτηση που έκανες το έμαθα..
    Βέβαια να κάνω καιενα σχόλιο για τον Ρόντυ,πιο πολύ μοιάζει με τον Κάπταιν Μίκυ έτσι? προφανώς
    οι μεγάλοι αυτοί δημιουργοί ήταν επηρεασμένοι απο τον προηγούμενο ήρωα τους.
    Σε υπερ-ευχαριστώ για αυτήν σου την ανάρτηση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανδρέα, πρώτη φορά ακούω γιαυτό.
    Πολύ ωραία περιπέτεια, όμορφα εικονογραφημένη από την σούπερ τριάδα.
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και το αρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε Ανδρέα, η επισήμανσή σου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μπράβο και για τα πολλά χρήσιμα στοιχεία που αναφέρεις, μακάρι να τα γνώριζα πριν γραφτεί το "ο ΜΠΛΕΚ και οι άλλοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις σήμερα τελείωσα την ιστορία που ανέβασες sandokan. Ωραία ιστοριούλα και με λεπτομερειακά σχέδια. Όπως ο kalimeris7, έτσι κι εγώ έβλεπα το Ρόντυ να ανεβαίνει σε ένα καράβι και να χαιρετάει κάποιον, αλλά δεν ήξερα σε πια ιστορία συνέβαινε! Τώρα όχι μόνο ξέρουμε σε ποιά αλλά τη διαβάσαμε κιόλας! Και το άλλο σημαντικό, μάθαμε απίστευτες λεπτομέρειες για το ΜΠΛΕΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα!καλησπερα!εξαιρετικο αρθρο!!!ανεβασα και εγω κατι σχετικο εδω εμπνευσμενος απο το αρθρο του sandokan...

    http://grcomics.blogspot.com/2011/07/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που την ανακάλυψες gomfaios τη φώτο? Είσαι απίστευτος! Και μετά και το δικό σου αρθράκι στο blog σου, πράγματι φαίνεται να γεννήθηκε με αυτόν τον τρόπο από τους EsseGesse ο ΜΠΛΕΚ μας. Μάλλον τώρα βάλαμε κάποια πράγματα στη σωστή σειρά ! Gomfaios συμφωνώ μαζί σου. Ωραίος ως Βίκινγκ, ωραίος και ως κυνηγός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλοι, συγγνώμη για την παρέμβασή μου -και μάλιστα καθυστερημένη- μολονότι δεν θα ήθελα να σας χαλάσω την εντύπωση σχετκά με τον συσχετισμό, αν όχι ταυτοποίηση της εικαστικής καταγωγής του Μπλεκ από τον Κέλτη(;)'Ολενβαλντ, φοβάμαι πως δεν είναι έτσι. Άν έχω κάνει λάθος, τότε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότισυνεχίζω να παραμένω άσχετος με την ιστορία του Μπλεκ.
    Φίλε Ανδρέα για μια ακόμα φορά οι γνώσεις στο αντικείμενο και η σαφήνεια της διατύπωσης με εκπλήσσουν. Όμως, αυτή τη φορά η πηγή σου, μάλλον θα σε παγίδεψε. Γράφεις ότι "Για τον χαρακτήρα αυτό [σημ. δηλαδή τον Μπλεκ] χρησιμοποίησαν τον Βίκινγκ Olenwald il Nibelungo τον οποίο είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι το 1950 για την εβδομαδιαία παιδική εφημερίδα La Gazzetta dei Piccoli.
    Ο Όλενβαλντ, όμως σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Guida al fumetto italiano (σελ.885) την οποία προσωπικά θεωρώ ως ό,τι πιο έγκυρο γράφει ότι τον Όλενβαλντ τον δημιούργησαν για την Gazzetta dei Piccoli οι Σίριο και Φράνκο Ντονατέλλι στο τεύχος 30 (24/7/49 -έχει γενέθλια αύριο)και κράτησαν τη σειρά έως το τεύχος 41 (9/10/49). Από το επόμενο τεύχος και έως στις 18/6/50, όπου η σειρά ολοκλήρωσε τον κύκλο της την εικονογραφούσαν οι EsseGesse. Από αυτό προκύπτει ότι δεν ήταν δικό τους δημιούργημα ο Όλενβαλντ. Τώρα, αν τους ενέπνευσε, είναι άλλο θέμα, που δεν το γνωρίζω, επειδή για αυτόν το χαρακτήρα μου στάθηκε αδύνατο να βρω βιογραφικά. Πάντως βίκινγκ δεν είναι. Το όνομά του είναι πεντακάθαρα τευτονικό. Το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του "βαλντ" σημαίνει "δάσος" στα γερμανικά. Το "δάσος" ως όνομα δεν συναντάται στους θαλασσινούς βίκινγκς, ξέχωρα που στα δανικά ή στα νορβηγικά (τους βίκινγκς δηλαδή) λέγεται διαφορετικά. Δεύτερο: ο χαρακτηρισμός του ως "Νιμπελούγκο" παραπέμπει στους Νιμπελούγκεν της γερμανικ΄΄ης μυθολογίας και τρίτο: χάρη στο εξαιρετικά σπάνιο εύρημα που κατέθεσε ο Gomfaios, δηλαδή το σκίτσο του Όλενβαλντ στο έντυπο διαπιστώνουμε ότι φοράει κράνος με φτερά σαν τα κράνη των Βαλκυριών π.χ. και όχι με κέρατα όπως των Βίκινγκς. Δεν ξέρω, αν αυτά τα στοιχεία επαρκούν για να στηρίξουν τον ισχυρισμό μου, ότι ο Μπλεκ δεν είναι ούτως ή άλλως εικαστικός απόγονος των Βίκινγκς αλλά, είπαμε: μου στάθηκε αδύντο να βρω βιογραφικά του.
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας να διαβάσετε ένα σχόλιο σαν... πραγματεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Γιώργο,όποια πληροφορία υπάρχει στο άρθρο για την δημιουργία του Μπλεκ από τους EsseGesse δεν βγήκε από το μυαλό μου αλλά την πήρα από Ιταλικό τεύχος που έχω στην κατοχή μου και πρόκειται για άρθρο υπογεγραμένο από τον Graziano Origa,και τα Ιταλικά Μπλεκ δεν είναι σαν τα δικά μας γιατί σε κάθε περιπέτεια υπάρχει το όνομα του δημιουργού αλλά και η ημερομηνία πρώτης έκδοσης αυτής,σειρά και φυσικά ο τίτλος του περιοδικού που είχε εκδοθεί,μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πάρα πολλές περιπέτειες που κυκλοφόρησαν πρώτα στην Γαλλία.
    Γνωρίζω κι εγώ από το internet φυσικά για τον Franco Donatelli,αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι τι έκαναν οι EsseGesse ειδικά το σκίτσο που υπάρχει στην παρακάτω ηλ.διεύθυνση που έχει βρει και ο Αργύρης με τον Olenwald il Nibelungo:http://lucaboschi.nova100.ilsole24ore.com/2011/07/capitan-miki-il-piccolo-eroe-di-marco-pugacioff.html
    Νομίζω ότι βλέπουμε πολύ καθαρά το πόσο ίδιο είναι το σκίτσο αυτό με τον Μπλεκ που ξέρουμε.
    Τώρα για το όνομα αν είναι Σκανδιναβικό ή το κράνος ανήκει σε Βίκινγκ ή όχι δεν νομίζω ότι πρέπει να το ψάξουμε σε ήρωες comics(και ο Τζιμ Ανταμς δεν είχε καμία σχέση με τον Πάτρικ Δίκαιο)για αναγνώστες 6 έως 15 ετών.
    Γεγονός είναι ότι από αυτό το σκίτσο πήραν την μορφή του Μπλεκ και σίγουρα ο Ρόντυ υπήρξε λίγο πριν κυκλοφορήσει ο Μπλεκ.
    Όσο για την αρχική έμπνευση για τον Olenwalnd il Nibelungo είναι από τον Prince Valiant του H.Foster για τον οποίο στοιχεία υπάρχουν παρακάτω:http://wikien4.appspot.com/wiki/Prince_Valiant.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριοι τι να πούμε κι εμείς οι υπόλοιποι! Φαίνεται ότι έχετε διδακτορικό και μάλιστα το πήρατε και με άριστα, στο θέμα: «ΜΠΛΕΚ, ποιος ήταν στην πραγματικότητα? Αλήθειες και Ψέματα!» Ελπίζω την επόμενη φορά που θα βρεθούμε ,να δούμε και ζωντανά τη συζήτηση-διάλογο που θα κάνετε. Μπράβο σας.
    Και εκεί που έλεγα, α… τι ωραία, έμαθα πως και πότε δημιουργήθηκε ο ξανθός γίγαντας, στη συνέχεια, όλα σχεδόν ανατράπηκαν και το μόνο που μου έμεινε, είναι ότι ο ΜΠΛΕΚ, προέρχεται από την Ιταλία. Αυτό! Αυτό και μόνο! Δεν τολμώ να εμβαθύνω! Επαναλαμβάνω, πως το ξεκαθάρισμα θα γίνει όταν μαζευτούμε όλοι μαζί με όποια πληροφορία έχει ο καθένας μας! Θα το ψάξω κι εγώ βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή