Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο δικός μας Βύρων!


Ο Βύρων Απτόσογλου (1921 - 1990) ήταν Έλληνας σχεδιαστής και εικονογράφος του οποίου δουλειές περιέχονται σε κάθε είδους έντυπο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, εργάσθηκε ως ζωγράφος και γλύπτης αλλά έγινε πασίγνωστος ως καλλιτέχνης εικονογραφημένων εκδόσεων και θεωρείται από τους "πατριάρχες" του ελληνικού κόμικς.



Στα 1953 από κοινού με το σεναριογράφο και εκδότη Στέλιο Ανεμοδουρά δημιούργησαν το εβδομαδιαίο περιοδικό ανάγνωσμα "Μικρός Ήρως" του οποίου η έκδοση διήρκεσε έως και το 1968, ενώ την επόμενη τριετία η ιστορία μεταφέρθηκε σε 15μερο έντυπο πλήρους εικονογράφησης (κόμικς), στο οποίο ο Απτόσογλου ήταν ο κύριος σχεδιαστής.


Τη δεκαετία του '80 ο Απτόσογλου ίδρυσε τις εκδόσεις "Βύρων" μέσω των οποίων κυκλοφόρησε τον Εικονογραφημένο Καραγκιόζη με δικά του σχέδια και σενάριο.


Η σαφήνεια, η πλαστικότητα των γραμμών, η προσήλωση στη λεπτομέρεια και η απόδοση συναισθηματικών προεκτάσεων μέσω του σχεδίου ήταν μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του Έλληνα καλλιτέχνη που έφυγε από κοντά μας το 1990 σε ηλικία 69 ετών, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το μεγάλο του όνειρο, τη μεταφορά της Οδύσσειας σε κόμικς.