Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Η εξαίρετη τέχνη του Κωνσταντίνου Ραμπατζή.

Ο κ. Ραμπατζής με έναν από τους πιο αγαπημένους πίνακές του.
Σεβασμός στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής είναι Έλληνας ζωγράφος και σχεδιαστής-εικονογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα του 1935. Έφηβος ακόμη (1949) πήρε τα πρώτα καλλιτεχνικά μαθήματα από τη ζωγράφο Δέσποινα Κομνηνού-Λεούση. Δύο χρόνια αργότερα (μόλις 16 χρονών) ξεκίνησε να εργάζεται στο ατελιέ του σπουδαίου ζωγράφου Θέμου Ανδρεόπουλου και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε αναντικατάστατο συνεργάτη του σε πάμπολλες εκδόσεις, όπως ΗΔιάπλασις των Παίδων, Tο Ελληνόπουλο, Ταμ-Ταμ, Ζωή του Παιδιού, ΜικρόςΣερίφης κλπ Έχει επίσης, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Ανδρεόπουλο, σχεδιάσει τις ιστορίες του αριστουργηματικού κόμικ σε σενάριο του Γιώργου Μαρμαρίδη με τίτλο  «Λάκυ Μπλου» (1972που ήταν μία πρωτότυπη ελληνική «απάντηση» στον διάσημο «Λούκυ Λουκ» του Μορίς

  • Δείτε και ΕΔΩ, μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη.





Εικονογράφησε επίσης πάρα πολλά βιβλία των πιο γνωστών εκδοτών της εποχής του (Αστέρας, Άγκυρα, Προμηθέας, Ατλαντίς κ.α.) Αποκορύφωμα της συνεργασίας του με τον Θέμο Ανδρεόπουλο ήταν η έκδοση των υπερ-επιτυχημένων γουέστερν περιοδικών Μικρός Αρχηγός και Μικρός Κάου-μπόυ, με κεντρικό ήρωα τον ελληνικής καταγωγής σερίφη του Τέξας Τζιμ Άνταμς και την παρέα του (Πεπίτο Γκονζάλες, Ντιάνα Μόρισον και Τσιπιρίπο). 


Τα σχέδιά του ενσωματώνουν πολλά στοιχεία από το χώρο του φανταστικού, χαρακτηρίζονται δε από τη μεγάλη ακρίβεια των γραμμών, την εκφραστικότητα και τη σημασία στη λεπτομέρεια.

Ένας εξαιρετικός πίνακας του μεγάλου μας ζωγράφου.


Ευγενής, σεμνός και χαμογελαστός, περήφανα εγκάρδιος και πάνω απ’ όλα πιστός στην τέχνη του, ο Κώστας Ραμπατζής παραμένει ένας γνήσιος ευπατρίδης της «9ης Τέχνης» αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, που θα πρέπει να σεβόμαστε (ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ) και να τιμούμε, όλοι όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο.



Ζωγραφικά έργα του κυρίου Κ. Ραμπατζή (για πρώτη φορά στο διαδίκτυο - θερμές ευχαριστίες)














  • Ευχαριστώ πολύ τον εκλεκτό μου φίλο, αρχιτέκτονα και γνωστό καλλιτέχνη-γελοιογράφο κ. Βαγγέλη Σαΐτη, για την πολύτιμη συνεισφορά του σε αυτό το αφιέρωμα.


























 


3 σχόλια: