Όμπραξ-Βαρώνος-Φαγάνας, από το πενάκι του Guzzon |
(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)
Ο πασίγνωστος
κοκκινομάλλης πιστολάς του Ουέστ «Όμπραξ», που γνωρίσαμε στην Ελλάδα μέσα από
το ομώνυμο, εβδομαδιαίο περιοδικό (1971 – 1975) και που πάντα μας εξέπληττε με
τις απίστευτες μεταμφιέσεις του (!) είναι ένας χαρακτήρας κόμικς με μεγάλη
ιστορία.
Βγαλμένος μέσα από
τη δημιουργική φαντασία των τριών μελών του καλλιτεχνικού στούντιο του Τορίνο,
οι οποίοι υπέγραφαν με το αρκτικόλεξο eSseGeSse (Pietro Sartoris, Darrio Guzzon, Giovanni Sinchetto) ο ήρωάς μας «γεννήθηκε»
επίσημα στις 23 Απριλίου 1965. Εκείνη την ημέρα εμφανίστηκε στα περίπτερα και
κιόσκια της γειτονικής μας χώρας ένα νέο βδομαδιάτικο περιοδικό που εξέδιδε η
νεοσυσταθείσα εκδοτική εταιρεία SISAG (SInchettoSArtorisGuzzon, ο Sartoris είχε αληθινή «μανία» με τα αρκτικόλεξα, όπως έχει πει ο Sergio Bonelli) κατόπιν άδειας από τον εκδοτικό Οίκο Dardo. Οι τρεις φίλοι
σχεδίαζαν να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 32 τεύχη, όπως είχαν δηλώσει, ωστόσο
στην πορεία φάνηκε ότι η έκδοση παρουσίαζε οικονομικές δυσχέρειες, με
αποτέλεσμα να τερματιστεί στο #23, της 24ης Σεπτεμβρίου.
Ακολούθως οι eSseGeSse (εκ των οποίων ο Sartoris ασχολείτο κυρίως με το σενάριο και οι άλλοι δύο με το σχεδιασμό των καρέ) μετέφεραν τη σειρά (αρχικά την ανατύπωσαν και εν-συνεχεία προχώρησαν στη δημιουργία νέων ιστοριών της) στο περιοδικό Il Comandante Mark, των εκδόσεων Araldo (Bonelli) που κυκλοφόρησε το 1966. Παράλληλα, έφτιαχναν και άλλες περιπέτειες, για τη Γαλλική έκδοση (περιοδικό Ombrax) που ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα, στις 10 Φεβρουαρίου 1966. Η ένταξη του Όμπραξ και των δύο αχώριστων φίλων του «Βαρώνου» και «Φαγάνα» (πρωτότυπα: Conte – Polpetta) στο περιοδικό του Λοχαγού Μαρκ, εξηγεί ίσως το λόγο που κι εμείς στην Ελλάδα απολαύσαμε μαζί τους δύο ήρωες, στο ελληνικό «Όμπραξ» του Στέλιου Ανεμοδουρά.
Ο… Γάλλος Ombrax (ο οποίος στην Ιταλία τιτλοφορείται Alan Mistero) ευδοκίμησε να εκδοθεί επί μία ολόκληρη 20ετία, μέσω των εκδόσεων Lug και πιο συγκεκριμένα βγάζοντας 242 μηνιαία τεύχη (διαστάσεων 13Χ18 εκ.), από τις 10 Φεβρουαρίου 1966 μέχρι και την 10η Μαρτίου 1986. Βασικός εικονογράφος των ιστοριών που δημοσιεύθηκαν μετά την εξάντληση των Ιταλικών σειρών, ήταν ο εμβληματικός Γάλλος κομίστας Jean Frisano (1927 – 1987), συνεργάτης της εταιρείας από το 1960 έως το 1980. Διάδοχοί του, υπήρξαν οι Μιλανέζοι καλλιτέχνες Alfredo Castelli (γενν. 1947) στο σενάριο και Giampiero Casertano (γενν. 1961) στην εικονογράφηση.
Σχέδιο: Jean Frisano |
Ωστόσο το περιοδικό δεν είχε πει, ακόμη την τελευταία του λέξη, αφού στις 10 Απριλίου 1986 κυκλοφόρησε το #243 ως SAGA Ombrax με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους Αμερικανικής προέλευσης υπέρ-ήρωες Thor, Iron Man, Captain America κ.α., με υπότιτλο Thor et les Vengeurs (The Avengers), ενώ περιείχε, μεταξύ άλλων και την εικονογραφημένη ιστορία της Formula 1. Η έκδοση τερματίστηκε οριστικά στο #258 (10 Ιουλίου 1987).
Σε ευχαριστώ Νικο μου για τις πληροφορίες. Δεν γνώριζα οτι ο ΟΜΠΡΑΞ ήταν δημιούργημα της θρυλικής τριάδας. Νόμιζα πως ηταν γαλλική δημιουργία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι μας συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, αγαπητέ μου Πάνο, εγώ σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο ανανεωμένο μας ιστολόγιο !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή