Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ζαγκόρ #7 - Η Αρχαία Κατάρα [Παρουσίαση/Κριτική]

Κριτική Ζαγκόρ #7: Η Αρχαία Κατάρα
Του Ίωνα Αγγελή




Προσωπικά πάντα πίστευα πως αυτό το τεύχος θα μας έδινε πολύ καλές ιστορίες. Τελικά έκανα λάθος. Το τεύχος αυτό ξεπερνά κάθε προσδοκία. Είναι το καλύτερο τεύχος του Ζαγκόρ μέχρι στιγμής και σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εκδόσεις των Εκδόσεων Μικρός Ήρως είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες! Μετά από ένα έτος γεμάτο απογοητεύσεις (η ύλη του "Νέος Μπλεκ" και του "Ζαγκόρ", η διακοπή του Μίστερ ΝΟ και οι… άλλοι ), το τεύχος είναι μία φωτεινή ηλιαχτίδα σε όλα αυτά.
Το τεύχος έχει πολλά θετικά που αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου. Πρώτον είναι 164 σελίδες, κάνοντάς το απολαυστικό. Δεύτερον έχει μία δυνατή τριάδα ηρώων, τον αγαπημένο σε πολλούς Ζαγκόρ και τους Μίστερ ΝΟ και Τεξ , δύο ήρωες που είναι αγαπημένοι στο κοινό αναγνωστών του "Μίστερ ΝΟ και οι άλλοι" και μπορώ να πω με σιγουριά πως αυτοί που δεν αγόραζαν το Μίστερ ΝΟ θα το μετανιώσουν, άμα η επιλογή ιστοριών συνεχίσει έτσι δυνατά. Τρίτον δίνονται οι σωστές σελίδες και στους τρεις ήρωες και οι ιστορίες τους είναι μεγάλες σε μέγεθος και πάνω από όλα είναι οι καλύτερες ιστορίες των ηρώων. Αυτό δείχνει πως οι επιλογές ιστοριών έχουν γίνει με τρομερή επιτυχία. Συγχαρητήρια στον Λεωκράτη Ανεμοδουρά για αυτές τις αποφάσεις. Ας περάσουμε όμως στον σχολιασμό κάθε ιστορίας:


1. Ζαγκόρ: Η Αρχαία Κατάρα


Η ιστορία είναι η τελευταία που σχεδίασε ο Gallieno Ferri (Ζαγκόρ Εναντίον Ζαγκόρ, Ζαγκόρ #6) πριν τον απρόσμενο θάνατό του τον Μάιο του 2016. Ο σκιτσογράφος έχει σχεδιάσει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας και όταν πέθανε, η ιταλική εκδοτική έφερε 2 άλλους σκιτσογράφους (Venti & Sedioli) για να την ολοκληρώσουν. Για αυτό τον λόγο το σχέδιο της ιστορίας σε πολλά σημεία χαλάει, καθώς η ιταλική εκδοτική αποφάσισε να την αφήσει στο ίδιο σχέδιο ώστε να αποτελεί φόρο τιμής στον δημιουργό. Ο Ferri σχεδίασε τις πρώτες 63 σελίδες της ιστορίας, δηλαδή το πρώτο μέρος της ιστορίας και στο επόμενο τεύχος (Ζαγκόρ #8) θα είναι σε σχέδια των Venti και Sedioli.
Η ιστορία πέρα από το σχέδιο είναι αλάνθαστη. Το σενάριο είναι τρομερά ενδιαφέρον και προκαλεί δέος στον αναγνώστη και τον κάνει να θέλει να διαβάσει με ανυπομονησία την επομένη σελίδα. Δίνει ένα υπερφυσικό story που είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν στον Ζαγκόρ, καθώς αυτό είναι το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Η ιστορία έχει τρομερή ευελιξία και μεν πολύπλοκη δε από τον σεναριογράφο J. Rauch (Το Μυστικό του Συνταγνατάρχη Πέρρυ, Ζαγκόρ #1) δίνετε με απλό και ευνόητο τρόπο. Επιπλέον η σύνδεση της γνωστής ιστορίας «Ζαγκόρ Εναντίον Βρικόλακα» με την «Αρχαία Κατάρα» είναι φανερή καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές στην ιστορία, και ουσιαστικά η «Αρχαία Κατάρα» είναι η συνέχεια της ιστορίας με τον Βρικόλακα. Με βάση το εξώφυλλο του Ζαγκόρ #8 μπορεί να δούμε τον Βρικόλακα να κάνει μία εμφάνιση στην ιστορία.

Βαθμός: 9/10

2. Μίστερ ΝΟ: Εξωγήινος!

Μετά από την διακοπή του Μίστερ ΝΟ και οι άλλοι, δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την απόφαση του ήρωα να τοποθετηθεί στην ύλη του Ζαγκόρ, καθώς θα αδικούταν σε σελίδες και θα υποβιβαζόταν στην αξία του ως τίτλος κόμικς. Αυτό όμως περνάει απαρατήρητο καθώς ο μόνος τρόπος που μπορούσε να αντιμετωπιστεί ήταν να μπει μία δυνατή και καλή ιστορία, όπου όσες σελίδες ανά τεύχος και σε όποια έκδοση και αν μπει η ποιότητά του δεν υποβιβάζεται. Η ιστορία “Εξωγήινος!” είναι η 6η καλύτερη ιστορία του ήρωα και έχει αγαπηθεί από πολλούς ιταλούς αναγνώστες.
Σε σενάριο Tiziano Sclavi (Μίστερ ΝΟ: Ζούγκλα, Μίστερ ΝΟ #20), ο δημιουργός του Ντύλαν Ντογκ, και σε σχέδια Fabio Civitelli (Μίστερ ΝΟ: Καπετάν Βεντέττα, Μίστερ ΝΟ #17), γνωστός σχεδιαστής του Τεξ. Η ιστορία συνδέεται χρονικά με τον Ψυχρό Πόλεμο που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν την χρονική τοποθέτηση της ιστορίας, το 1953. Το 1953 ήταν το έτος που ο Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη ΕΣΣΔ με την άφιξη του νέου Αμερικανού Προέδρου και επίσης γινόταν διάφορες αποστολές στο διάστημα από την ΕΣΣΔ για ανταγωνισμό. Ο Αρκάντι, ο Ρώσος αστροναύτης της ιστορίας είναι φανταστικός χαρακτήρας.
Η ιστορία είναι εξαιρετικά γραμμένη, με ίσως ένα από τα καλύτερα σενάρια κόμικς που έχω διαβάσει. Απίστευτοι διάλογοι, συνειδητοποιημένοι χαρακτήρες και επιτέλους μία ιστορία Μίστερ ΝΟ σε ιστορική περίοδο μετά από τόσο καιρό. Ο Sclavi είναι ένας αξιοσημείωτος σεναριογράφος και έχει γράψει 8 ιστορίες Μίστερ ΝΟ και έχει επίσης γράψει ιστορίες του Ζαγκόρ, 9 συνολικά. Είναι πιο γνωστός για την δημιουργία του Ντύλαν Ντογκ. Το σχέδιο είναι μέτριο (προσωπικά ο καλύτερος σχεδιαστής του Μίστερ ΝΟ είναι ο Bignotti) και με το χρώμα απογοητεύτηκα λίγο, καθώς στα τελευταία 5 τεύχη του Μίστερ ΝΟ (#20-24) ο χρωματισμός στις ιστορίες του Μίστερ ΝΟ ήταν διαφορετικός από το συνηθισμένο κάνοντας τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Η ιστορία έχει επίσης σκηνές που μένουν στη μνήμη. Ακόμα δεν θα ξεχάσω τη σκηνή που ο Μίστερ ΝΟ παίρνει το ναρκωτικό.

Βαθμός: 9.5/10

3. Τεξ: Οι Δαίμονες Του Βορρά

Η πρώτη μεγάλη ιστορία Τεξ δημοσιεύθηκε στο παρόν τεύχος. Σε σενάριο Mauro Boselli (Dampyr: Η Λεγεώνα του Χάρλαν Ντράκα, Νέος Μπλεκ #47-49) και σχέδια G. Ticci. Το τεύχος έχει τις περισσότερες σελίδες Τεξ που έχουμε δει μέχρι στιγμής (40 σελίδες). Δημοσιεύθηκε ως επετειακό τεύχος, για να γιορτάσουν τα 600 τεύχη του ήρωα.
Η ιστορία είναι τρομερή από κάθε άποψη! Το σενάριο μας δίνει τον παλιό ωραίο κλασσικό Τεξ! Μία απλή ιστορία που κλείνει υπέροχα το τεύχος. Ωραίο σχέδιο, υπέροχο χρώμα και ανυπομονούμε για τα επόμενα δύο μέρη.

Βαθμός: 8.5/10

Στο σύνολο, ένα δυνατό τεύχος που νομίζω όλοι χρειαζόμασταν. Μακάρι να συνεχίσει έτσι δυνατά η έκδοση. Η νέα εποχή του Ζαγκόρ φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη!
Τελικός Βαθμός: 9/10 (4.5🌟/5🌟)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου