Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Σπουδαίοι δημιουργοί: Σταμάτης Πολενάκης

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο Σταμάτης Λ. Πολενάκης (1908 – 20 Απριλίου 1997) ήταν πρωτοπόρος Έλληνας εικονογράφος και σκιτσογράφος, σκηνοθέτης της πρώτης ελληνικής ταινίας κινουμένων σχεδίων «The Duce Narrates», την οποία σχεδίασε την περίοδο 1942–1944, κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής στη Σίφνο. και το ολοκλήρωσε στην Αθήνα.

Η επτάλεπτη ταινία «τύπου Μίκυ Μάους», όπως αναφέρει ο δημιουργός της στους τίτλους, σατιρίζει την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ιδιαίτερα τον Μουσολίνι, που αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.

Μετά την Απελευθέρωση (Οκτώβριος 1944), με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών Πρόδρομου Μεραβίδη και Θανάση Παπαδούκα, ολοκλήρωσε την ταινία που έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκε στη χώρα μας. Τη μουσική επιμελήθηκε ο συνθέτης Ανδρέας Πόγγης, ενώ την ορχήστρα ο μαέστρος Μηνάς Πορτοκάλης. Η ταινία χάθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μόλις το 1980 βρέθηκε και αποκαταστάθηκε ένα αρνητικό.

Δείτε την ταινία εδώ

Ο ίδιος αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολήθηκε κυρίως με διαφημιστικά layout και γελοιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.


Πολλές από τις γελοιογραφίες του σατίριζαν τον Χίτλερ και τον Ντούτσε ευφάνταστα και με πολύ χιούμορ. Ασχολήθηκε επίσης με emoticons, καθώς και animation σε αρκετές διαφημίσεις.



 Ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες των κινουμένων σχεδίων του ήταν ο «Σπαγγοραμμένος» για το περιοδικό «ΡΟΜΑΝΤΣΟ» του Νικόλαου Θεοφανίδη. Η γραφική αυτή φιγούρα, πάντως, είχε ξεκινήσει την καριέρα του από το περιοδικό των γελοιογράφων-ευθυμογράφων ΤΡΑΣΤ, το 1946 (επισήμανση Γιώργου Βλάχου, θερμές ευχαριστίες).

ΤΡΑΣΤ  ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ (10-6-1948)

 Ένας άλλος χαρακτήρας που δημιούργησε ήταν ο «Πίπης ο Πάπιας».

 


Ο Πολενάκης υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα όσον αφορά τα διαφημιστικά καρτούν, ιδρύοντας στα τέλη της δεκαετίας του 1950 μια διαφημιστική εταιρεία μαζί με τον Νίκο Β. Ρούτσο.

Σημειωτέον, ότι ο Πολενάκης πρώτος σχεδίασε στην Ελλάδα την πασίγνωστη φιγούρα της ΧΟΝΤΡΗΣ στο περιοδικό ΘΗΣΑΥΡΟΣ (1945).

Αρχείο Γ. Βλάχος (ευχαριστίες)



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου