Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΟΥΜΠΟΙΚΑ - ΝΤΙΑΝΑ

Πρέπει να πω από την αρχή ότι με τα με τα καουμπόικα δεν είχα την καλύτερη σχέση εκείνα τα χρόνια τα παιδικά αλλά και της εφηβείας. Δεν ξέρω αν ήταν τεμπελιά αλλά προτιμούσα τα εικονογραφημένα όπου μπορούσα να δω τη δράση και να μην φαντάζομαι πως μπορεί να είναι οι αγαπημένοι μου ήρωες.

Από την άλλη τα καουμπόικα είχαν το δικό τους κοινό και μάλιστα μεγάλο, αποτέλεσαν άκρως επιτυχημένες εκδόσεις στον χώρο των ελληνικών κόμικς και δε νομίζω ότι κάποιος της δικής μου τουλάχιστον γενιάς δεν ήξερε τον Δημήτρη Αδαμόπουλο ή Τζιμ Ανταμς και τους συντρόφους του. Την θρυλική τετράδα του Τέξας.

Έτσι τα τελευταία χρόνια προσπάθησα να συλλέξω ένα από αυτά και διάλεξα το Μικρό Καου-Μπόυ. Μερικά από τα εξώφυλλα βλέπετε εδώ.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω έπεσα πρόσφατα πάνω στο Υπερτεύχος του Μικρού Καου Μπόυ / Ντιάνα και μην έχοντας δει από κοντά κανένα τέτοιο τεύχος αποφάσισα να το αγοράσω. Όπως βλέπεται το εξώφυλλο είναι καταπληκτικό! Σκέτη ψυχεδέλεια!

Το 1972 οι εκδόσεις «Μονόκερος» των Ραμπατζή – Ανδρεόπουλου, κυκλοφορούν το μηνιαίο «Υπερτεύχος Μικρός Καουμπόυ». Δημοσίευε ακυκλοφόρητες ιστορίες, που γράφονταν από τον Γ. Μαρμαρίδη αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Το σχήμα του ήταν μεσαίο, και το κόστος ήταν 5 δραχμές. Εκτός των ιστοριών των τεσσάρων μικρών Υπερασπιστών του νόμου, φιλοξενούσε ακόμη αυτοτελείς εικονογραφημένες ιστορίες. Η σειρά έβγαλε 25 τεύχη ώς ΥΠΕΡΤΕΥΧΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΫ και μετά συνέχισε ως το 40 σαν ΥΠΕΡΤΕΥΧΟΣ ΝΤΙΑΝΑ.

Το τεύχος που παρουσιάζουμε εδώ είναι το 31. Εκτός της ιστορίας με την τετράδα με τίτλο "Η θεά Τάρα" 'έχει 8 εικονογραφημένες ιστορίες για τηνέιτζερς (θά έλεγα ότι απευθύνονταν κυρίως σε κορίτσια) ενώ στη μέση έχει το γνωστό αριστούργημα του Τολστόι "Πόλεμος και Ειρήνη" σε συνέχειες με κείμενο και εικόνα.

Στην ενότητα "Είδωλα των Νέων" παρουσιάζεται σε 2 σελίδες ο Γκάρυ Κούπερ σε σκηνές από ταινίες του και στο πολύ όμορφο επίσης οπισθόφυλλο σε χαρακτηριστική πόζα.

Αν όλα τα παραπάνω σας κίνησαν την περιέργεια, τότε μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρο το τεύχος εδώ :

http://www.zshare.net/download/85412934ce5ebb05/