Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

El Jabato


El Jabato είναι ο ήρωας μιας σειράς ισπανικού κόμικ, που δημιουργήθηκε το 1958 από τον συγγραφέα Víctor Mora και σχεδιάστηκε κυρίως από τον Francisco Darnís. Το θέμα του El Jabato και το cast των χαρακτήρων ήταν παρόμοια με αυτά των άλλων σειρών που δημιουργήθηκε από τον Mora, κυρίως με τον Capitán Trueno, αν και ο El Jabato βρίσκεται στην αρχαία Ρώμη, ενώ ο Trueno ήταν ένας ιππότης, περιπλανώμενος στο Μεσαίωνα.

Αφορά τις περιπέτειες δύο πολεμιστών της Ιβηρικής, ο El Jabato και ο γιγάντιος, λαίμαργος Ταύρος, οι οποίοι λαμβάνονται από τα γενέθλια εδάφη τους από τα ρωμαϊκά στρατεύματα εισβολής. Ένας τρίτος χαρακτήρας είναι η Claudia, ένα κορίτσι από τη Ρώμη το οποίο τελικά ασπάζεται τον Χριστιανισμός και εισάγεται επίσης στην πρώτη έκδοση της σειράς.
Ένα τέταρτος χαρακτήρας που προστέθηκε στη συνέχεια ήταν ο Fideo de Mileto (Phideus της Μιλήτου), ένας πολύ μικροκαμωμένος Έλληνας ποιητής με τη λύρα του, που βασανίζει Taurus με ατελείωτες στίχους του, με την οποία αφηγείται τις περιπέτειες των φίλων του. Αργότερα, περισσότεροι χαρακτήρες προστέθηκαν: ένα αγόρι με το όνομα Τάι-Λι, μια τίγρη που ονομάζεται Bambu, και έναν πίθηκο που ονομάζεται Bongo.



Η σειρά ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στην Ισπανία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της δικτατορίας. Η βασική σειρά είχε μια αδιάκοπη κυκλοφορία 381 τευχών, πριν αυτή επηρεαστεί από την ισπανική κρίση κόμικς που επηρέασαν τελικά όλους τους ισπανικούς τίτλους. Είχε επίσης μια πρόσθετη σειρά από περιπέτειες που δημοσιεύθηκε στο εσωτερικό του περιοδικού με τίτλο «El Capitán Trueno Extra", μεταξύ των τευχών 176 και 333.

Στην Ελλάδα την 1η Αυγούστου του 1975 κυκλοφορεί το περιοδικό Δυναμικό Αγόρι όπου η βασική του ιστορία ήταν ο Ελ Ζάμπατο. Ήταν δε τόσο σημαντική για το περιοδικό που όλα τα εξώφυλλα της σειράς τουλάχιστον μέχρι το τεύχος 60 είχαν αποκλειστικά μια σκηνή από αυτή την περιπέτεια.




















Ελ Ζαμπάτο: Ο Ζαμπάτο, σε αντίθεση με τον Τρουένο, είναι ένας Ίβηρας αγρότης ταπεινής καταγωγής που μάχεται κατά των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Φυσιογνωμικά μοιάζει πολύ με τον Τρουένο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η μορφή ήταν το πρότυπο-στερεότυπο της εποχής. Υπέρμαχος της δικαιοσύνης και της ελευθερίας θα αγωνιστεί κατά της καταπίεσης των δικτατορικών κυβερνήσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου. Ζει ως φυγόδικος και ενώ αρχικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους και καταλήγει μονομάχος στο Κολοσσαίο, στη συνέχεια ακολουθεί τα χνάρια του μεγάλου του «αδερφού», στον αγώνα κατά των τυράννων. Στην αρχή κυκλοφορεί γυμνός από τη μέση και πάνω, αλλά μετά τα καμπανάκια της λογοκρισίας αναγκάζεται να κλέψει μια πανοπλία που θα γίνει σήμα κατατεθέν του.
Ταύρος:Αντίστοιχο του Γολιάθ, ο Ταύρος είναι ο γιγαντιαίος φίλος του Ζαμπάτο, μόνο που η φιγούρα του δεν είναι καρικατούρα. Αντάρτης, αγρότης κι αυτός είναι ο αχώριστος σύντροφος του σε όλες τις μάχες, με πολύ πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά από τον Γολιάθ. Αγαπημένη συνήθεια εκτός από το φαγητό η καταστροφή της λύρας του Φηδεία. Θεωρείται ότι ο χαρακτήρας του εμπνεύστηκε από τον Ούρσο τον υπάλληλο του Λυγιά στο «Quo vadis».
Φηδείας της Μιλήτου:Η πιο διασκεδαστική φιγούρα της ιστορίας, εμφανίζεται στο 113ο τεύχος για να συμπληρωθεί η τετράδα. Είναι ένας Έλληνας κοκαλιάρης μουσικός που τραγουδά απαίσια και ήρθε στο κόμικ για να χαλαρώσει την πίεση της λογοκρισίας που απαιτούσε λιγότερη βία. Είναι εντελώς αδύναμος(ακόμα και η Κλαύδια παλεύει καλύτερα) αλλά αρκετές φορές εξουδετερώνει εχθρούς … με τη λύρα, είτε χτυπώντας τους είτε παίζοντας μουσική.
Κλαύδια:Η αιώνια νύφη, της ιστορίας είναι η πανέμορφη ρωμαία Κλαύδια, κόρη ενός σημαντικού συγκλητικού που έχει ασπαστεί το Χριστιανισμό. Ερωτεύεται τον Ζαμπάτο από το πρώτο τεύχος και τον βοηθά να ξεφύγει από τους συμπατριώτες της. Όπως η Ζίγκριντ, θα προκαλέσει την φρανκική λογοκρισία με το να μην παντρευτεί τον ήρωα, αλλά να συμμετέχει στις περιπέτειες σαν ισότιμο μέλος. Η απαγωγή της από όσους την επιθυμούσαν γίνεται αφορμή για την έναρξη αρκετών περιπετειών. Θα παραμείνει πιστή στο Ζαμπάτο παρόλο που δε θα την αποκαταστήσει ποτέ.



Η ιστορία αρχίζει στην Ισπανία που κυριαρχείται από τους Ρωμαίους. Στο πρώτο επεισόδιο ο Ζαμπάτο πιάνεται σκλάβος φθάνει στη Ρώμη, όπου πωλούνται με τον Ταύρο ως μονομάχοι για «άρτο και θέαμα» . Ο τίτλος του πρώτου κεφαλαίου είναι που ονομάζεται " Σκλάβος της Ρώμης."Καταφέρνουν να ξεφύγουν με άλλους σκλάβους και με το καθεστώς τους ως απόβλητοι, τους προσφέρεται η ευκαιρία να αναλάβουν μια σειρά από ταξίδια που θα τους παρέχουν χίλιες περιπέτειες, στις διάφορες τοποθεσίες. Άγνωστα νησιά, σεισμοί, δράκοντες, χαμένες πόλεις ... Έτσι, οι ήρωες επισκέπτονται μια σειρά από μυθολογικές τοποθεσίες: Το νησί της Kράαν, την Αφρικανική ζούγκλα, τη χώρα των Χετταίων, την Καρχηδόνα, τα Ρωμαϊκά τσίρκο, τη χώρα των Αμαζόνων, μια υποβρύχια πόλη, την Αίγυπτο των Φαραώ, τη Γαλατία των Δρυιδών (χωρίς το χωριό των τρελών), προϊστορικά τέρατα, Κίνα, Ιαπωνία, Νορβηγία, , ο μύθος των σειρήνων, και ούτω καθεξής μέχρι που περιορίζεται από την λογοκρισία η οποία αποτρέπει τις βίαιες σκηνές σε όλη την σειρά, πράγμα που πρόκειται να μειώσει το ενδιαφέρον μέχρι να σταματήσει να λειτουργεί.

Όλοι όσοι μεγάλωσαν στην δεκαετία του 70 σίγουρα γνωρίζουν καλά τον Ζάμπατο αφού αποκλείεται να μην διάβασαν το δημοφιλές Αγόρι όπου η ιστορία αυτή ήταν επικεφαλής για πάρα πολλά χρόνια.

Πηγές : Wikipedia - Greekcomics